Şırnak’ta İşgücü Piyasası Araştırması Tamamlandı! Hangi Sektörler ve Meslekler Öne Çıkıyor?
İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlıdır. Bu hedef doğrultusunda Şırnak İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından, Şırnak’ta işgücü piyasası talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2023 yılında işgücü piyasası araştırması gerçekleştirildi.
Şırnak İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından 2023 yılında 454 işyeri ile yapılan araştırmanın sonunda önemli veriler ortaya çıktı. Yapılan araştırmanın amacı, istihdamı artırmak ve işsizliği azaltmak için eğitim ve politika önerileri geliştirmektir.
Araştırma sonuçlarına göre, Şırnak’ta açık iş oranı %0,8’dir. En çok açık iş olan sektör %2,8 ile Eğitim sektörüdür. Açık işlerin en çok olduğu meslekler ise Makineci (Dikiş), Elektrik Teknikeri, Düz Dikiş Makineci, Garson (Servis Elemanı) ve Aşçı’dır.
Şırnak İşgücü Piyasası Araştırması sonuçlarına göre 14 Temmuz 2024 itibarıyla net istihdam artışı beklentisi yüzde 7,5 olarak tahmin edilmiştir.
14 Temmuz 2024 itibarıyla istihdam artışının; yüzde 15,3’ünün Madencilik ve taş ocakçılığı, yüzde 14,4’ünün imalat yüzde 9,8’inin de Toptan ve perakende ticaret sektörlerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Söz konusu istihdam artışının yüzde 63’ünün bir önceki cümlede sıralanan üç sektörde gerçekleşmesi beklenmektedir.
Makineci (Dikiş), Şoför-Yük Taşıma, Asfalt İşçisi, Deri Düz Dikiş Makineci (Deri/Kürk Hazır Giyim), Tır-Çekici Şoförü meslekleri 14 Temmuz 2024 itibarıyla en fazla net istihdam artış beklentisinin olduğu ilk beş meslektir. Buna karşılık; Fayans, Seramik Ve Karo Döşemecisi, Mobilya Montajcısı, İskele Kurulum Elemanı-İnşaat (Metal-Ahşap meslekleri ise meslekleri 14 Temmuz 2024 itibarıyla itibariyle en fazla net istihdam azalış beklentisinin olduğu ilk beş meslektir.
Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk beş meslek; Makineci (Dikiş), Şoför-Yük Taşıma, Kepçe Operatörü, Düz Dikiş Makineci, Garson (Servis Elemanı)’dur. Diğer taraftan, bu kapsamda görüşülen işverenlerin; yüzde 97,1 ile bu meslekte işe Gerekli mesleki beceriye / niteliğe sahip eleman bulunamaması yer almaktadır. İkinci sırada ise yüzde 89,8 ile Yeterli iş tecrübesine sahip eleman bulunamaması gelmektedir. Yüzde 66,7’si Bu meslekte işe yeterli başvuru yapılmaması, yüzde 36,4’ü Talep edilen ücretin yüksek olması ve yüzde 8,3’i de Çalışma ortam ve şartlarının beğenilmemesinden dolayı eleman temininde güçlük çektiklerini belirtmişlerdir.
Kaynak:Şilan BAHŞİŞ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.