Şırnak’ta Kırlangıçlar Hastane girişini mekan seçti…
Dünyanın neredeyse hemen her yerinde yaşayan Kırlangıç kuşları, aynı zamanda en özel kuşlar arasında yer almaktadır. Yuvalarını küçücük gagalarında taşıdığı çamurlarla Şırnak Devlet Hastanesi Acil girişinin çatısının altına yaparken yuvalarını bitirenlerin de olduğu dikkat çekti.
Farklı renkleri ve türlere sahip olması ile beraber, aynı zamanda bu kuşlar hakkında yapılan araştırmaların da devam ettiği belirtilmektedir.
Ufak tefek yapıları ile Kırlangıç kuşları dünyanın farklı ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de yaygın bir şekilde bulunmaktadır. Özellikle sevimli görüntüleri ile beraber hızlı ve atik tavırları üzerinden ilgi çeken bir kuş olan Kırlangıç kuşları parlak siyah beyaz tüylü, ince uzun kanatlı, geniş gagalı bir kuş olarak ön plana çıkmaktadır.
Devamlı şekilde uçarken beslendiği sinek ve benzeri tür canlılar üzerinden avcılık gerçekleştiren, sinek avlayarak yaşamını sürdüren kırlangıç kuşları, bu tür birçok farklı küçük canlı üzerinden besin kaynağı yaratabilmektedir.
Kırlangıçların yaşam süreleri türlerine bağlı olarak değişkenlik gösterdiği ancak genel anlamda bütün kırlangıç türlerinin ortalama yaşam süreleri 1 ila 9 yıl arasında değişkenlik göstermektedir.
Kırlangıç yuvasını daha çok günümüzde dişi kuş yapmaktadır. Bu doğrultuda dişi kırlangıç kuşu erkek kırlangıç kuşunun tükürüğü ile harç gerçekleştirmek suretiyle toprağa karıştırır. Saman ve otları da kullanmak suretiyle ortalama 8 gün içerisinde kırlangıç kuşu yuvasını tamamlar. Özellikle en sağlam yuva yapan kuş türleri arasında yer aldığı belirtilmektedir.
Bu sebepten bütün farklı mevsim şartlarına karşı dayanıklı bir yuva yaptıklarını ifade edilmektedir.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.