Şırnak'ta "Konuş Sen Nerelisin" Sözüyle Gündem Olan Salğucak için Hapis Cezası İstendi

Şırnak'ta "Konuş Sen Nerelisin" Sözüyle Gündem Olan Salğucak için Hapis Cezası İstendi

31 mart yerel seçimlerinde Şırnak'ta taşımalı seçmen iddiası ile oy kullanan kamu personellerine "Konuş Sen Nerelisin" diyen Süleyman Salğucak'a 298 sayılı seçim kanununa muhalefetten soruşturma açıldı. Soruşturması devam eden Salğucak'a ceza istendi.

31 Mart yerel seçimlerde Şırnak Merkez Ömer Keçecigil İlk ve Ortaokulu’nda oy kullanmak için giden kamu görevlilerine “Konuş sen nerelisin?” diyen Süleyman Salğucak, Dem Parti Şırnak İl Başkanı Abdullah Güngen ve Tufan Ertaş hakkında “Seçmenin sandık alanına girmesine veya oy kullanmasına tehdit/cebir/şiddet kullanarak engel olmak” iddiası ile dava açıldı.

Şırnak’ta 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Tümgeneral Ömer Keçecigil İlk ve Ortaokulu'nda oy kullanmaya giden kamur görevlilerine “Konuş, sen nerelisin?” şeklinde tepki gösteren Süleyman Salğucak (61) hakkında dava açıldı. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, Salğucak ile aynı okulda Kamur görevlileribe tepki gösteren Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen ve Tufan Ertaş hakkında iddianame hazırladı.

Şırnak Asliye Ceza Mahkemesi'nin kabul ettiği 3 sayfalık iddianamede, 3 isme “Seçmenin sandık alanına girmesine veya oy kullanmasına tehdit/cebir/şiddet kullanarak engel olmak” iddiası yöneltildi. İddianamede, 3 ismin emniyet ifadelerine yer verilerek, "Konuş, sen nerelisin?" tepkisinin yer aldığı görüntüler delil olarak yer aldı.

İddianamede, soruşturmanın Salğucak'ın tepkisinin yer aldığı görüntüler üzerine başlatıldığına işaret edildi.

SALĞUCAK’IN EMNİYET İFADESİ İDDİANAMEDE YER ALDI

Salğucak'ın 19 Nisan’da emniyette verdiği ifade iddianamede yer aldı. Salğucak, ifadesinde şunları belirtti: "Ben daha önceki seçimlerde hep o okulda oyumu kullanırdım. Yine aynı okul olduğunu düşünerek tek başıma gittim. Ancak oradaki görevliler okula yanlış geldiğimi, Gazipaşa Okulunda oy kullanmam gerektiğini söylediler. Tanımadığım birisi burada oy kullanan herkesin yabancı olduğunu, dışarıdan oy kullanmaya geldiklerini söylediler. Ancak ben bunu söyleyen şahsı tanımıyorum ve hatırlamıyorum. Burada oy kullananların hiçbiri Şırnaklı değil dediler. Ben okuldan çıkıp kendi oy kullanacağım okula gideceğim esnada okulun 50 metre aşağısından otobüsten bir asker indi. Tek sıra halinde oy kullanmaya gidin demesi üzerine oy kullanmaya gelen sivil şahısların asker olduğunu anladım. Bu sebeple ‘Konuş, sen nerelisin’ diye söyledim. Otobüslerin Şırnak plakalı olmaması sebebiyle askerlerin oy kullanmaya dış illerden geldiğini düşünerek söyledim. Benimle birlikte kapının önünde bulunanları tanımıyorum. Oy kullanmaya gelenlere küfretmedim, hakaret etmedim, taş atmadım, sadece sordum."

Güngen: “TALİMAT ALMADIM, KİMSEYE TALİMAT VERMEDİM”

DEM Parti Şırnak İl başkanı Abdullah Güngen ise, ifadesinde sözlerin kendisine ait olduğu söyledi. Güngen, "Okula giderken kimseden talimat almadım, kimseye de talimat vermedim. Yönlendirme yapmadım, bana da yönlendirme yapılmadı. Tuğgeneral Ömer Keçecigil Ortaokulunda oy kullanan şahısların siyasi haklarını kullanmasını engellemek gibi bir düşüncem yoktur. Okul bahçesinde oy kullanmaya gelenlerin şahsına hakaret etmek amacım yoktur, sadece oradaki geliş yöntemleriyle birlikte otobüs ve minibüslerle gelen yerleşik olmayan günübirlik gelen seçmenlere yönelik tepkimdir. Bununla ilgili Savcılığı şahsi ve parti olarak da suç duyurusunda bulunduk. Ben halen bu tarz yöntemle ve günübirlik gelen seçmenlerle Şırnak halkının iradesinin gasp edildiğini düşünüyorum. Benim oradaki tepkim yukarıda da belirttiğim gibi kimsenin şahsına değil, irade gaspına yöneliktir" şeklinde ifade verdi.

CEZA TALEBİ

İddia makamı, 3 isim hakkında "Seçmenin sandık alanına girmesine veya oy kullanmasına tehdit/cebir/şiddet kullanarak engel olmak" iddiasıyla ceza talep etti. İlk duruşma 8 Ekim’de Şırnak Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Kaynak:HaberMerkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.