Şırnak’ta Köylülerden Acil Çağrı: “Barajlar Arasında Mahsur Kaldık, Köyümüz Taşınsın”
Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Taşdelen Köyü’nde yaşayan vatandaşlar, çevrede yapılan baraj projeleri ve yol çalışmaları nedeniyle büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduklarını belirterek yetkililere çağrıda bulundu. Köylüler, yıllardır süren ihmaller nedeniyle can güvenliklerinin tehdit altında olduğunu savunurken, köyün “afet bölgesi” ilan edilerek boşaltılması yerine kamulaştırma ya da güvenli bir bölgeye toplu taşınma talebinde bulundu.
“Köyümüz Barajların Ortasında Kaldı”
Taşdelen Köyü sakinleri tarafından yapılan açıklamada, köy çevresinde art arda inşa edilen barajların yaşamı ciddi şekilde tehdit ettiği ifade edildi. Köyün üst kısmında Ortabağ ve Ortasu barajlarının, alt bölümünde ise Işıkveren ve İnceler barajlarının bulunduğu belirtilirken, yıllardır faaliyet gösteren bir başka barajın da köye yaklaşık 100 metre mesafede olduğu aktarıldı.
Köylüler, bölgenin adeta barajlarla çevrili hale geldiğini belirterek olası bir set çökmesi ya da patlama riskinin büyük korku yarattığını söyledi.
Hafriyat Dökümü Heyelan Riskini Artırdı
Vatandaşlar, yalnızca barajların değil, bölgede yapılan yol çalışmaları sırasında gelişi güzel dökülen hafriyatın da büyük tehlike oluşturduğunu dile getirdi. İddiaya göre, köyün üst kesimlerine bırakılan hafriyat nedeniyle her yıl yapay heyelanlar meydana geliyor.
“Tahliye Değil, Kalıcı Çözüm İstiyoruz”
Köy halkı, geçtiğimiz dönemde yetkililerin köyde incelemelerde bulunulduğunu ve çözüm sözü verdiğini belirtti.
Ancak köylüler, son süreçte gündeme gelen “afet bölgesi” ilanı ve AFAD üzerinden imzalatılmak istendiği iddia edilen tahliye belgelerine tepki gösterdi. Vatandaşlar, bunun sorumluluğu kamu kurumlarından uzaklaştırmaya yönelik bir adım olduğunu savunarak, köyün tamamen kamulaştırılmasını ya da devlet eliyle daha güvenli bir alana taşınmasını talep etti.
Köylülerden Cumhurbaşkanlığı ve Valiliğe Başvuru
Taşdelen Köyü sakinleri, hazırladıkları dilekçeyi Cumhurbaşkanlığı makamına sunulmak üzere Şırnak Valiliği’ne iletti. Başvuruda, bölgede yaşanan risklerin detaylı şekilde incelenmesi, ihmali bulunan kurumlar hakkında soruşturma açılması ve köy halkının mağduriyetinin giderilmesi istendi.
Köylüler, “Can güvenliğimiz her geçen gün daha fazla tehlikeye giriyor. Sadece tahliye edilmek değil, zararlarımızın karşılanmasını ve güvenli yaşam alanlarına kavuşmayı istiyoruz” diyerek yetkililere acil çözüm çağrısında bulundu.
Kaynak:Şırnak Haber 73

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.