Şırnak’ta Üniversite ve İl Tarım Müdürlüğü İş Birliğiyle Yeni İstihdam Alanları Oluşturuluyor

Şırnak Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, işletmecilik faaliyetlerini sürdürdüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün danışmanlığını yaptığı Sürdürülebilir Alabalık Projesi kapsamında, yeni istihdam alanları oluşturuyor.

Şırnak Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi, işletmecilik faaliyetlerini sürdürdüğü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün danışmanlığını yaptığı Sürdürülebilir Alabalık Projesi kapsamında, yeni istihdam alanları oluşturuyor. Proje kapsamında, Şırnak Uludere Barajları'nda alabalık yetiştiriciliğinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Geçtiğimiz Aralık ayında, Uludere İnceler Barajı'na 5 bin adet somon balığı yavrusu ve 70 bin adet alabalık yavrusu bırakıldı. Bu proje, Şırnak İl Tarım Müdürlüğü'nün danışmanlığıyla yürütülüyor ve mayıs ayında 30 ton balık hasadı yapılması planlanıyor.

Proje, 2022 yılında başlatılarak, Şırnak ve yöresinde girişimciliğin geliştirilmesi, yerel halkın kafes balıkçılığıyla ekonomik faaliyetlere öncülük edebileceğinin gösterilmesi amacıyla hayata geçirildi. Geçen yıl, 11 ton alabalık ve 500 kilo somon üretildi. Bu yıl ise kafes kapasitesinin artırılarak 30 ton balık üretimi hedefleniyor. Şırnak Üniversitesi, tesisin yıllık üretim iznini artırmak için yasal mevzuatlar çerçevesinde girişimlerde bulunuyor.

Proje kapsamında, sürdürülebilir alabalık üretimi ve işletmeye teknik destek sağlanması amacıyla su ürünleri mühendisi istihdam edildi. Ayrıca, yöre halkına ekonomik katkı sağlamanın yanı sıra bilinçlendirme faaliyetleri de yürütülüyor.

Mayıs ayında hasadı yapılacak olan alabalık ve somon balıklarının satışı, il merkezindeki büyük marketler ve balık restoranları aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Gelecek yıl için planlanan projeler arasında, Şırnak'ın dışa bağımlılığını azaltmak için Gülyazı köyünde bulunan Alabalık Tesislerinde yavru balık üretimi bulunuyor. Bu yeni projede, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Şırnak Üniversitesi iş birliği yapacak ve kuluçka merkezi kurulacak. Bu sayede bölgenin yavru balık ihtiyacı karşılanacak ve Şırnak'ın balık konusundaki dışa bağımlılığı en aza indirilecek.

photo-2024-04-17-09-44-44.jpg

İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay Sezgin, Uludere İlçesi'nde bulunan İnceler Barajı'ndaki kafes balıkçılığı tesislerini ziyaret etti. Yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı ve alabalık üretimini barajlarda etkin hale getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Sezgin, "Şırnak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Şırnak Üniversitesi iş birliği içerisinde Uludere barajında kafes balıkçılığı usulü ile alabalık üretimi gerçekleştirmekteyiz. İlimizde su ürünleri yetiştiriciliği yapılabilirliğini, bölge insanı ile buluşturmak bölgemize katma değerli bir iş alanı kazandırmak, istihdam oluşturmak amacıyla bu faaliyeti sahada yürütmekteyiz. Su ürünleri yetiştiriciliği ile bölgemizi buluşturuyor, alabalık üretimini barajlarımızda etkin hale getirerek ülke ekonomisine katkıda bulunmak istiyoruz” dedi.

Kaynak:Şilan BAHŞİŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum