Şırnak’ta Yasak Başladı! 30 Haziran’a Kadar Devam Edecek

Şırnak’ta Yasak Başladı! 30 Haziran’a Kadar Devam Edecek

Şırnak Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, il genelindeki iç sularda 2024 yılı Su Ürünleri Av Yasağı 1 Nisan 2024 tarihinde başladı ve 30 Haziran 2024 tarihinde sona erecek.

Şırnak Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan son açıklamaya göre, 2024 yılı içinde il genelindeki su ürünleri avlanmasına dair önemli bir yasağın başladığını duyurdu. Bu yasağın amacı, iç sulardaki balık neslinin korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanmasıdır. Detayları incelemek ve yasağın kapsamını haberimizde.

Tebliğe Göre Yasaklı Türler ve Süreç

Şırnak Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada yasaklı türler şu şekilde belirtildi; “5/1 ve 5/2 Numaralı Ticari ve Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığı Düzenleyen Tebliğlere göre; iç sularımızda (göl, gölet, nehir, baraj) 1 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında Sazan, Kadife, Şiraz, Sudak, Tatlı Su Levreği, Yayın, Karabalık ve Yılan Balığı türlerinin avlanmaları yasak. Bu dönem, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında su sıcaklığına bağlı olarak iç su balıklarının üreme ve yumurtlama dönemidir”

Yasaklar ve Ceza Uygulamaları

Av yasağı döneminde amatör ve ticari amaçlı su ürünleri avcılığı yasak. Yasak boyunca yetiştiricilik ve deniz balıkları hariç, diğer iç su balıklarının herhangi bir şekilde avlanması, satışı ve nakli yasak. Avlanmanın yasak olduğu tarihler arasında avlanan ve su ürünlerini satan kişilere 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu çerçevesinde idari para cezası uygulanacak.

Yasakların Amacı ve Önemi

Avlanma yasakları, su ürünleri kaynaklarından ekonomik olarak yararlanmak, üretimi arttırmak, iç sulardaki su ürünlerinin kalite ve stoklarını korumak, ekonomik türleri geliştirmek için kısaca balıkçılık ve balıkçıların geleceği için konulmuştur.

Uyarı ve Duyuru

Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerine, en yakın Emniyet ve Jandarma birimlerine, Belediye Zabıta ekiplerine, yasaklara uymayanları bildirmek önemlidir. Balık neslini korumak ve sürdürülebilirliği sağlamak için yapılan bu uygulamalara uyum önemlidir.

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum