Şırnak’ta “Yaya Önceliği Kırmızı Çizgimizdir” Etkinliği Düzenlendi

Şırnak’ta “Yaya Önceliği Kırmızı Çizgimizdir” Etkinliği Düzenlendi

Yaya önceliği konusunda toplumda farkındalığı en üst düzeye çıkarmak ve yaya önceliğine verilen önemi vurgulamak amacıyla 81 ilde olduğu gibi Şırnak’ta da “Yaya Önceliği Kırmızı Çizgimizdir” mottosuyla etkinlik düzenlendi.

Şırnak Merkez Hoca Ahmet Yesevi Caddesi üzerinde gerçekleştirilen etkinliğe Vali Ali Hamza Pehlivan ile birlikte Belediye Başkan Vekili Abdullah Umut Cihan, Vali Yardımcısı Tunahan Efendioğlu, İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Başbuğ, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Mustafa Çobanoğlu, kurum müdürleri, emniyet mensupları, STK temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Öğrencilerin kırmızı düdük çalarak “Yayalar Kırmızı Çizgimiz” vurgusunda bulunduğu etkinlikte Vali Pehlivan, araç sürücülerine broşür dağıtarak yayalara öncelik tanınması konusunda uyarı ve hatırlatmalarda bulundu.

Tüm Türkiye'de eş zamanlı olarak uygulanan etkinlikte Vali Pehlivan, öğrencilerle birlikte yaya yoluna çektiği şeritle etkinliğe destek verdi.

Programı takip eden basın mensuplarına konuşan Vali Pehlivan; “Bugün bir farkındalık etkinliği ile bir aradayız. Biz Şırnak'ta bu etkinliği yaparken İçişleri Bakanlığımızın himayelerinde ülkemizin bütün il ve ilçelerinde de aynı anda bu farkındalık etkinliği gerçekleştiriliyor. Biliyorsunuz geçtiğimiz yıllarda trafikle ilgili Sayın İçişleri Bakanımızın himayelerinde çeşitli kampanyalar başlatıldı. Bu kampanyalar içerisinde trafikte yayaların güvenliği konusu da önemli bir başlık olarak belirlendi. Bu konuda 2018 yılında Karayolları Trafik Kanununda da gerekli düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeye göre kavşaklarda, okul geçitlerinde, yaya geçitlerinde, araçların öncelikle yavaşlaması, daha sonra da eğer bir veya birden çok yayanın geçişi söz konusu ise muhakkak durulması zorunlu hale getirildi. Bu Kanuni zorunluluğun öğrenilmesi, bilinmesi ve bu konuda bilinç oluşturulması için de çeşitli kampanyalar başlatıldı. "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla 2019 yılı yaya öncelikli yıl ilan edilmişti. Bu bağlamda trafikte yaya önceliği kampanyaları başlatılmıştı. Hepimiz yaya geçitlerindeyiz. Yaya güvenliğinin nöbetçisiyiz vb farkındalık etkinlikleri ve kampanyaları yapılmıştı. Bir yıldır pandemi sürecindeyiz. Bu süreçte de 'Evdeyim Ama Trafik Kuralları Aklımda', 'Trafikte Her Yıl Daha İyiye' adı altında 2020 yılı boyunca bu kampanyalar sürdürüldü. Bugün itibariyle de 'Yaya Güvenliği Kırmızı Çizgimizdir' adı altında bir kampanya başlamış durumda” şeklinde konuştu.

Farkındalığın oluşturulması için birkaç gündür gerek İçişleri Bakanlığımızın sayfalarından gerek il olarak Valilik sayfasından, sosyal medya hesaplarından, bilboardlardan gerekli paylaşımlar yapıldığını söyleyen Vali Pehlivan; bu etkinlik vesilesiyle, hep birlikte yaya geçidi çizgilerinden birinin kırmızıya dönüştürülmesini ve sürücülerin dikkatini çekmek olduğunu aktardı.

“Aracın içerisinde, direksiyon başında sürücü olmasına karşın hepimiz öncelikle bir yayayız. Dolayısıyla yaya güvenliğinin önemsemek zorundayız” diyen Vali Pehlivan sözlerine şu şekilde devam etti: “Özellikle çocuklarımızın yoğun kullandığı okul geçitlerimiz var. Buralarda son derece dikkatli hareket etmek zorundayız. İstatistiklere baktığımızda İlimizde bir yıl içerisinde yayaların karışmış olduğu trafik kazalarında yüzde 55 nispetinde bir azalma olduğunu görüyoruz. Açıklanan istatistiklere göre ülke genelinde de hem genel olarak trafik kazalarında, ölümlü, yaralamalı trafik kazalarında genel bir azalış olduğunu görüyoruz. Ancak hepimiz bu konuda asıl memnuniyeti bu istatistikler sıfırlandığında yaşayacağız. Bu ilimiz için de geçerlidir. Trafik kazalarını önlemek için emniyet ve jandarma ekiplerimiz sahada denetleme faaliyetleri sürdürüyorlar. Bununla birlikte vatandaşlarımız da kurallara riayet ettiğinde, hassasiyet gösterdiğinde azalarak sıfırlanma noktasına geliriz. Bu bilincin oluşmasında çocuklarımızın katkısı elbette çok büyük.”

İçişleri Bakanlığının 'Kırmızı Düdük' kampanyasıyla beraber hatalı sürücüye kırmızı düdük kampanyasına çocukların yoğun ilgi gösterdiğini aktaran Vali Pehlivan, gençlerimiz bu kampanyalara sahip çıkmasıyla gelecekte bu kuralların yerli yerine oturması anlamına geldiğini belirtti.

Etkinlik vesilesiyle açıklamada bulunan Vali Pehlivan; “Bu etkinliğimizin hayırlara vesile olmasını, farkındalık oluşturmasını ve bu yaya önceliği konusunda herkesin hassasiyet göstermesine katkı sağlamasını diliyorum. Bu konuda görev yapan emniyet ve jandarma birimlerimize, trafik birimlerimize teşekkür ediyor, başarılar diliyorum. İşbirliği yapan sivil toplum teşkilatlarımıza, Milli Eğitim Müdürlüğümüze, okullarımıza, öğretmenlerimize, öğrencilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Basınımız aracılığıyla bir kez daha çağrıda bulunmak isterim. İlimiz merkezimizde, ilçelerimizde, beldelerimizde, hangi bölgede olursa olsun, lütfen trafik kurallarına, trafik işaretlerine, trafik görevlilerinin yönlendirmelerine harfiyen uyalım. Bu konuda sorumluluğun ortak olduğunu hiçbir zaman unutmayalım. Hepinize teşekkür ediyor, sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

Program, Vali Pehlivan’ın “Yaşayanların Dilinden Çanakkale Muharebeleri” adlı kitabı öğrencilere hediye etmesinin ardından son buldu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.