Şırnak'tan Hatay'a Uzanan Kültür Köprüsü: Deprem Şokuna Kitap Tedavisi
Şırnak'tan Hatay’a gelen Şırnak İl Halk Kütüphanesi (Gezici Kütüphane) görevlileri, depremin yarattığı ruhsal sıkıntıyı atlatmak ve günlük kültür ihtiyacını karşılamak için canla başla çalışıyor. İskenderun Millet Parkında hizmet veren kütüphaneciler, depremzedelere sadece kitap hizmeti vermiyor, çocuklar için boyama, balon oyunları, halka oyunları gibi etkinlikler de düzenliyor.
Kütüphanecileri gören depremzedeler ilk günler "canlarımızın gittiği yerde, kitap okuma, çocuk oyunu gibi şeyler olur mu?" diyerek tepki göstermiş. Zamanla çocukların oyunlardan, kâğıt boyamalardan, kendi aralarındaki arkadaşlık ilişkilerinden mutlu olduklarını görünce çocukları kütüphaneye ellerinden tutarak getirmişler. Kimisi kütüphane içinde, kimisi parkta, kimisi de çadır içinde oyunlara katılarak depremi çocukluk dünyalarında unutmuşlar.
Gezici kütüphane, büyükleri de unutmamış; onlara da Türkiye’nin kültür birikimini getirmiş. Nazım Hikmet, Rıfat Ilgaz, Peyami Safa, Ziya Gökalp, Namık Kemal, Necip Fazıl ve Halide Edip gibi klasik yazarların eserlerini getirmiş. Kütüphanede bulunmayanları ise temin edip getiriyorlar. Yeter ki kitap okunsun… Kütüphaneden emanet kitap alıp çadırda okumak da serbest.
‘Hepimiz mutluyuz’
Kütüphane görevlisi Yalçın Kabul; “Şırnak Halk Kütüphanesi olarak bir haftadır deprem bölgesi İskenderun'dayız. 10 gün daha burada kalacağız. Bizim burada amacımız; çocukları depremin şokundan uzaklaştırıp eğlendirmek ve mutlu etmektir. Çocuklara oyuncaklar dağıttık. Gündüz farklı, gece farklı etkinlikler düzenliyoruz. Gündüz boyama, okuma etkinlikleri yapıyoruz. Akşamları ise saat 8’den, 9 buçuğa kadar çizgi film izlettiriyoruz. Şırnaklı olarak çocuklarla burada olmaktan çok mutluyuz. Çocuklar ilk geldiklerinde çok şaşkındılar. Yavaş yavaş alıştılar ve değişik oyunlarla zaman geçiriyorlar” dedi.
Çocuklar ve büyükler için hikaye ve roman kitaplarının olduğunu belirten kütüphane görevlisi Ramazan Abaş ise; “Çocuklar ve büyükler için hikâye kitaplarımız bulunuyor. Onlara önerdiğimiz kitapların dışında istedikleri kitapları da temin etmeye çalışıyoruz. Ayrıca ödünç olarak da kitaplarımızı veriyoruz. Evlerinde ya da çadırlarında okuyabiliyorlar. Televizyon izlemeleri için de ortam hazırladık. Gezici 70 kütüphanemiz 10 deprem bölgesinde hizmet vermektedir. Çocukların dersten geri kalmaması için de matematik, coğrafya, tarih dersleri veriyoruz. Depremzedeler bize ilk günler ‘Bu sıkıntıda kitap mı okuyacağız’ diyerek tepki vermişlerdi. Çocukların bizimle iyi vakit geçirdiğini görünce bizlere teşekkür ettiler. Burada çocukların ve büyüklerin bir nebze olsun yüzlerinin gülmesi ve onları rahatlatmak bizlere mutluluk veriyor. Geldiğimizden dolayı da çok mutluyuz. Çocuklara depremi unutturduk diyebiliriz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.