Soğanın Mucizevi Faydaları: Pişmiş ve Çiğ Kuru Soğan Nasıl Tüketilmeli?

Soğanın Mucizevi Faydaları: Pişmiş ve Çiğ Kuru Soğan Nasıl Tüketilmeli?
Soğan, hem pişmiş hem de çiğ olarak tüketildiğinde vücuda pek çok fayda sağlıyor. Soğanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, hücreleri koruduğunu, kalp hastalıkları riskini azalttığını ve griple mücadele ettiğini biliyor muydunuz?

Her gün soğan tüketmenin yararları: Pişmiş ve çiğ kuru soğanın sağlığa katkıları nelerdir? Soğan, bulunduğu yerin özel mikrop, bakteri ve hastalıklarına karşı bağışıklık sağlar. Bu nedenle, günümüzde uzmanlar tarafından önerilmektedir. Peki, her gün soğan yemenin vücuda etkileri nelerdir, çiğ ve pişmiş soğanın faydaları nelerdir?

SOĞANIN FAYDALARI

Soğan, antiseptik bir özelliğe sahiptir ve enfeksiyonlu hastalıkların tedavisinde kullanılır. Bu sebeple, kış aylarında soğan masanın en önemli parçası olmalıdır. Soğanın düzenli olarak tüketilmesinin vücutta yarattığı olumlu etkileri sizin için topladık…

Bağışıklık Sistemi İçin Koruyucu: Soğan, düşük kalorili olduğu gibi, C vitamini bakımından da zengindir. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu mikroplardan korur. Ayrıca, kolajen üretimine yardımcı olur, hücre yenilenmesini hızlandırır ve demir emilimini iyileştirir. Özellikle yaz aylarında, salatalarda domates, salatalık, biber, maydanoz, nane ve soğanın birlikte kullanılması, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine ve kilonun kontrol edilmesine katkıda bulunabilir.

mikropsavar-soganin-5-faydasi-6787-1.jpg

Hücreleri Savunur: Soğan, içerdiği C vitamini ile, bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanında, hücreleri zararlı moleküller olarak bilinen serbest radikallere karşı da savunur. Ayrıca, B vitaminleri (B9 ve B6) açısından da zengin bir kaynaktır ve metabolizmayı düzenler, kırmızı kan hücreleri üretir ve sinir sistemi sağlığına fayda sağlar.

Kalp Hastalıkları Riskini Düşürür: Soğan, antioksidanlar ve vücuttaki iltihapla savaşan bileşikler içerir. Bu sayede trigliserid seviyelerini azaltır, kolesterolü dengeler ve kalp hastalıkları riskini düşürür. İçerdiği bileşikler ayrıca yüksek tansiyon gibi hastalıkların önlenmesine de yardımcı olur. İdrar söktürücü bir etkisi vardır ve vücuttaki toksinlerin atılmasına ve kanın arınmasına destek olur. Araştırmalar ayrıca soğanın koroner damarları genişleterek kalbi güçlendirdiğini ortaya koymaktadır.

Antioksidan Kaynağı: Soğan, kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olan antioksidanlar açısından çok zengindir. Yaklaşık 25 farklı flavonoid ve antioksidan içerir. Özellikle kırmızı soğanda çok miktarda bulunan antosiyaninler, kalp hastalıkları, kanser ve diyabet riskini azaltan etkilere sahiptir.

Griple Mücadele Eder: Soğan, içerdiği sulfosid ve allisin sayesinde doğal bir antibiyotik işlevi görür. Nezle, soğuk algınlığı ve boğaz iltihabının önlenmesinin yanı sıra, vücuttaki enfeksiyonlara ve mikroplara karşı etkin bir şekilde savaşır.

SOĞAN KOKUSU NASIL ÇIKAR?

Soğan yedikten sonra ağız kokusu nedeniyle rahatsız olanlar karanfil, kakule, nane, maydanoz ve anason çiğneyebilir.

SOĞAN NASIL TÜKETİLİR?

Soğan yemeklere ve salatalara katılarak tüketilebileceği gibi soğanın püresi ve ezmesi de yapılabilir.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.