TARIMDA KENDİ NAM HESABINA BAĞIMSIZ ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIKLARI

TARIMDA KENDİ NAM HESABINA BAĞIMSIZ ÇALIŞANLARIN SİGORTALILIKLARI

Şırnak SGK İl Müdürü Yahya Beroje, Tarımda Kendi Nam Hesabına Bağımsız Çalışanların Sigortalılıkları hakkında bilgilendirdi.

Şırnak SGK İl Müdürü Yahya Beroje yaptığı açıklamada; “Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlardan tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların sigortalılıkları, bağlı oldukları ziraat odalarınca, veya kendileri tarafından Kuruma bildirilmektedir. Bir yıl içinde bildirimin yapılması halinde ilgili odaya kayıt tarihinden, bu süre içinde bildirimin yapılmaması halinde ise bildirimin Kuruma yapıldığı tarihten itibaren sigortalılık başlatılır. Oda kayıt tarihinden itibaren bir ay içinde bildirimin yapılması zorunludur. Bu kapsamda olanların sigortalılık bildirim yükümlülüğü, tarımsal faaliyetin tespitine esas kayıtları tutmakla yükümlü kurum/kuruluşlardadır. Bildirim yükümlüsü kuruluşların bildirimde bulunmaması ya da geç bildirimde bulunması halinde sorumlu kurum/kuruluşa idari para cezası uygulanacaktır. 2020 yılı için, Tarım sigortalılarının ödemeleri gereken aylık prim tutarı; diğer 4/1-b kapsamındaki sigortalılardan farklı olarak 30 gün üzerinden değil, prime esas günlük kazanç tutarının 27 katı üzerinden hesaplanmaktadır. Prime esas kazancın hesaplanacağı gün sayısı her yıl bir puan artırılarak 2023 yılında 30 güne ulaştığında sabitlenecektir. Buna göre 2020 yılı için, asgari ücret üzerinden prime esas kazanç beyanında bulunan bir sigortalının ödemesi gereken aylık prim tutarı: 2.943 TL × %34,5 × 27 ÷ 30= 913.80 TL’dir. Prim borçları, borcun ait olduğu ayı takip eden ayın son gününe kadar Kurumun anlaşmalı olduğu Banka, Kredi kuruluşu, PTT vasıtasıyla ve e-SGK üzerinden ödenebilmektedir. Teşvik uygulamasından faydalanan ve faydalanmayan sigortalıların aylık ödemeleri gereken asgari ve azami prim tutarları şu şekildedir:

STATÜ (4/1-b-4) En Düşük Aylık Prim (913.80TL) En Yüksek Aylık Prim (6853.51TL)

Teşvikli Tutar (5 Puanlık İndirim Uygulaması İle) En Düşük Aylık Prim 781.37 En Yüksek Aylık Prim 5.860.25 Aylık Sağlanan Kazanç) En Düşük Aylık Prim 132.43 Aylık Sağlanan Kazanç En Yüksek Aylık Prim 993.26 TL dir.* Tarım sigortalılarının 2020 yılı için aylık 27 gün üzerinden prim ödemeleri gerekmektedir” dedi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.