Tatar: Girdi Fiyatlarındaki Artışa Dur Denilmeli, Çiftçilerimiz Desteklenmelidir

Tatar: Girdi Fiyatlarındaki Artışa Dur Denilmeli, Çiftçilerimiz Desteklenmelidir

Şırnak Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu tarafından basın açıklaması yapıldı.

Çiftçilerin desteklenmesi gerektiğinin vurgulandığı açıklamada ‘Son bir yılda bazı girdi(mazot, gübre, elektrik, ilaç vs.) maliyetlerine yüzde ikiyüz hatta yüzde ikiyüz elliye varan artışların olması üreticileri çiftçilik yapmaktan vazgeçirme noktasına getirdiğine yer verildi.

 Şırnak çiftçisinin modern tarım alet ekipmanla teknik tarım yapmakta, sulama konusunda hayli ileri tekniklerden yararlandığını belirten Şırnak Ziraat Odası Başkanlığı Yönetim Kurulu Başkanı Cengizhan Tatar, yıllık getirisine bakıldığında ortada yüksek meblağlar görünse de yıllık gelir gider hesabı yapılınca çiftçinin elinde bir şey kalmadığını söyledi.

“Çiftçinin harcadığı iş gücü, emek, yatırım ve alın teri maalesef sadece girdi sağlayan firmalarının yanı sıra komisyonculara para kazandırmış oluyor” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Cengizhan Tatar, tarımsal üretimi ve verimliliği artırmak, tarımsal maliyeti düşürmek, çiftçileri üretimin içinde tutmak için tarımsal destekler artırılarak zamanında ödenmesi gerektiğini vurguladı.

Taban Fiyat Uygulaması Getirilmelidir

Şırnak Ziraat Odası Başkanlığı Yönetim Kurulu Başkanı Cengizhan Tatar yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Üretim için çok önemli olan gübre fiyatı aşağıya çekilip taban fiyat uygulaması getirilmelidir. 2022 Yılında enerjiye yapılan zamlardan sonra tarımda elektrik kullanımının fazla olduğu ilimizde yapılan sulu tarımın sekteye uğrayıp yapılamaz hale geldi. Devlet katkı payının düşmesi ve enerji birim fiyatının artması sonucunda gübre fiyatında kötü sonuçlara sebep olacaktır. Tarımda kullanılan enerji birim fiyatının düşürülmesi ve devlet katkı payının yüzde ellilere çıkarılması gerekiyor. Mazot fiyatı yaklaşık üç katına çıkmıştır. İyi bir tarımsal Üretim için iyi bir arazi sürümü şarttır. Üreticimiz bu konuda da kısıtlamaya gitmek zorunda kalmıştır. Bu da verimi olumsuz etkileyecektir.”

Tatar, çiftçilere pozitif ayrımcılık yapılarak yakıt fiyatlarında düzenleme yapılıp verilen destekleme miktarı artırılmasını istediklerini söyleyerek; “Dünya geneline hakim olan salgınla tarım dünyada savunma sanayisinden daha önemli bir konuma gelmişken çiftçimizi küstürmek yerine, çiftçilerimizin üretime kazandırılması için tarımsal destekleme miktarlarının artırılması, enerjiyi şirketler üzerinden değil de ihtiyaç halinde direk çiftçiye verilmelidir. Devletimiz çiftçinin sesini artık duymalı ve ülkemizin refahı için çiftçimiz desteklenmeli çiftçimiz üretime teşvik edilmeli, çiftçiye girdi sağlayan firmalar denetlenmeli ve enerji şirketlerinin insafına bırakılmamalıdır” şeklinde konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.