TIRTIL İSTİLASINA KARŞI KONTROLLÜ TAKİP 

TIRTIL İSTİLASINA KARŞI KONTROLLÜ TAKİP 

Şırnak Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından tırtıl istilası haberleri konusunda basın açıklamasında bulunuldu.

Şırnak’ta gerek üreticilerden gerekse sosyal medya hesaplarında yapılan video, fotoğraf paylaşımlarında ve demeçlerde yoğun tırtıl popülasyonu hakkında yer alan haberler üzerine İl Müdürlüğünün konunun önemine binaen bu duyuruyu yapmaya ihtiyaç duyulduğu açıklandı.

Şırnak'a bağlı Merkez İlçede 1 köy, Cizre ilçesinde 11 köy, İdil ilçesinde 12 köy ve Silopi ilçesinde 4 köy toplam 28 köyde yapılan arazi çalışmaları sonucunda yol kenarlarında, yerleşim yerlerinde, boş arazilerde ve hazine arazilerinde yoğun bir tırtıl popülasyonu gözlemlendiği belirtilen açıklamada ilçe müdürlüklerine yapılan şikayetler sonucunda 4 ekip oluşturularak 28 köyün tarandığı bilgisine yer verildi.

Konuyla ilgili yapılan tüm incelemeler neticesinde popülasyonun %95 inin yol kenarlarında, yerleşim yerlerinde, boş arazilerde ve hazine arazilerinde, %5 inin ise ekili tarım alanlarının içerisinde lokal olarak ve yine ekili tarım alanlarının civarındaki arazilerde olduğu görüldüğü belirtilen açıklamada; “Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitü Müdürlüğü ve İl/İlçe Müdürlüğü ekiplerince kontrollü bir şekilde takibi yapılmaktadır. Ekili alanlarda lokal olarak görülen bu zararlıya üreticilerimiz tarafından gerekli ilaçlamalar yapılmış olup; hali hazırda söz konusu zararlının ekonomik zarar seviyesi altında olduğu ve ekili alanlarımız için risk oluşturmadığı değerlendirilmiştir. Konuyla ilgili Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitü Müdürlüğü teknik personelleri saha incelemesi yapıp zararlının tür tespiti için numuneler almıştır. Yine köy yerleşim alanlarındaki popülasyonun azaltılması için ilaçlama hakkında ilgili belediye, İl/İlçe Özel İdareleri ve Valiliğimiz bilgilendirilmiştir. Üreticilerin arazilerini kontrol ederek popülasyonun yüksek olması durumunda İl/İlçe Müdürlüklerimize saha kontrollerini yapmak ve tavsiyelerde bulunmak üzere başvurmaları gerektiği belirtilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Bu bilgiler doğrultusunda İl ve İlçe Müdürlükleri bilgilendirildiğini açıklayan Şırnak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, üreticilerin konuyla ilgili bilgilendirilmesi amacıyla ilaveten tüm muhtarlara ve ziraat odalarına bilgi verilmiş gerekli duyuruların yapılması iletildiğini aktardı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.