TOKİ'den % 65 Aidat Zammı: Şırnaklılar Kira Öder Gibi Aidat Ödüyor!

TOKİ'den % 65 Aidat Zammı: Şırnaklılar Kira Öder Gibi Aidat Ödüyor!

TOKİ aidatlarına yapılan yüzde 65’lik zam vatandaşları isyan noktasına getirdi. Vatandaşlar, “kendi evlerinde kiracı konumunda oturduklarını” dile getirdi.

TOKİ aidatlarına yapılan yüzde 65’lik zam vatandaşları isyan noktasına getirdi.
Şırnak Kent Merkezinde bulunan 7 mahallenin tamamı TOKİ tarafından yapılan toplu konutlardan oluşuyor. Bugün itibari ile TOKİ Konut sakinlerine giden mesajlar şok etkisi yarattı. Vatandaşların telefonlarına giden mesajlarda Toplu Konutlar Site Yönetimi’nin ’01.01.2024 tarihi ile 31.12. 2024 aidat işletme bütçesi oluşturulmuştur. Bağımsız bölümünüze ait yeni ait tutarı 2+1 için 709, 3+1 için 744, 4+1 için ise 787 tl olarak belirlenmiştir. Bütçe üst yazıları tebligat ile tarafınıza ulaştırılacaktır”
Şırnak’ta yönetimin aldığı zam kararı site sakinlerinin tepkisine neden oldu. Aralık ayında 430 lira olan aidatın zam ile birlikte 709 liraya ulaştığını kaydeden vatandaşlar, ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik zorlukların site yönetimi tarafından fırsata çevrilmeye çalışıldığını yapılan zammın kabul edilebilir olmadığını dile getirdi.
Başta asgari ücret olmak üzere gider kalemlerindeki artışların bahane edilerek yapılan zammın site sakinlerini zor durumda bıraktığı belirtilirken, yüzde 65’i aşan aidat zammının asgari ücret zammını gölgede bıraktığına dikkat çekildi.

Şırnak'ta yapılacak bin 450 konut projesine ne oldu?

Peki site yönetimleri zamları nasıl hesaplanıyor?
Yeni yılla beraber asgari ücrete yapılan zam ile birlikte birçok ürüne zam gelmeye başladı. Asgari ücrete gelen yüzde 49’luk zammı gölgede bırakan bu zamlar vatandaşların tepkisine neden oluyor.
TOKİ Konutları Site Yönetim şirketleri personel maaşları için asgari ücret zammını bekledi. Asgari ücrete gelen yüzde 49’luk zam ile birlikte Site yönetimleri de yüzde 65-70 oranında aidatlara zam yaptı.
Geçen yıllarda fahiş bir şekilde artan aidatlar gündem olmuş, çok sayıda şikâyet gündeme gelmişti. İşte aidatlarla ilgili bilinmesi gerekenler:
1- Aidat zamları nasıl belirlenir, üst sınır var mı? Yönetim şirketleri, yönetim kurulları tek başına aidat zammı belirleyemiyor. Önce genel kurul toplantısı yapılması gerekiyor. Kurula sadece ev sahipleri katılabiliyor, kiracılar ancak ev sahibinden vekalet alırsa katılım gösterebiliyor.
2- Aidatlarda kira artışlarındaki gibi yasal bir sınırlama yok ise İtiraz etmek mümkün mü? Genel kurula katılan da katılmayan da zamlara itiraz edebilir. Kurul toplantısına katılan ancak karşı oy kullanan her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde, toplantıya katılmayan her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve genel kurul davetiyesi eline ulaşmayanlar altı ay içinde sulh hukuk mahkemesine iptal davası açabilir. Hukukçular eğer bir usulsüzlük varsa dava yoluna gidilmesini öneriyor.
3- Maliklerin kullanmadığı hizmetler için ödeme yapmama hakkı var mı? Maliklerin, ‘Giriş katta oturduğum için asansör maliyetini ödemem’, ‘Havuza girmediğim için giderlerini kabul etmiyorum’ gibi bahanelerle aidatı reddetme hakkı yok.

İlgili Haberler

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum