Türkiye'de Alarm: Şırnak'ta Son 36 Yılın En Düşük Seviyesi!
Türkiye, Ocak ayında son 24 yılın en kurak dönemini yaşadı. Yağış miktarı, geçen yıla göre %69, mevsim normallerine göre ise %62 azaldı. Bu durum, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ciddi kuraklık endişelerini beraberinde getirdi.
Şırnak'ta Rekor Kuraklık
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Şırnak'ta son 36 yılın en düşük Ocak ayı yağış miktarı kaydedildi. Bu durum, bölgedeki tarım ve su kaynakları için büyük bir tehdit oluşturuyor.
Bölgesel Kuraklık Tablosu
- Güneydoğu Anadolu Bölgesi, %94'lük azalma ile en kurak bölge oldu.
- Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, son 65 yılın en düşük Ocak ayı yağışını aldı.
- Akdeniz Bölgesi'nde ise son 33 yılın en düşük yağış miktarı ölçüldü.
İl Bazında Durum
Adana, %98'lik azalma ile yağışlarda en fazla düşüşün yaşandığı il oldu. Adana'nın yanı sıra Adıyaman, Erzincan, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Karaman, Kilis, Malatya, Mersin, Osmaniye ve Şırnak'ta da son 36 yılın en düşük Ocak ayı yağışları kaydedildi.
Yağışlı Gün Sayısı Azaldı
Türkiye genelinde Ocak ayında ortalama yağışlı gün sayısı 7,6 olarak gerçekleşti. Bu sayı, 1991-2020 yılları Ocak ayı ortalamasında 11,7 gün olarak hesaplanmıştı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Konya, Karaman, Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Kars ve Iğdır çevrelerinde yağışlı gün sayısı 1 güne kadar düştü.
Kuraklığın Etkileri
Bu kuraklık, tarım ürünlerinde rekolte düşüşüne, su kaynaklarının azalmasına ve orman yangını riskinin artmasına neden olabilir. Uzmanlar, su tasarrufu konusunda daha dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.
Kaynak:Haber Merkezi-AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.