Türkiye’de bir ilk yaşanıyor! Bu yargı organı diğer yüksek yargı organını tanımadı!

Türkiye’de bir ilk yaşanıyor! Bu yargı organı diğer yüksek yargı organını tanımadı!
Yargıtay, 2023 genel seçimlerinde Hatay milletvekili seçilen Can Atalay hakkındaki hak ihlali kararı nedeniyle yetkisini aşmış olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Gezi Davası kapsamında Can Atalay, ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs’ suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak milletvekili seçildikten sonra hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi talebiyle Yargıtay’a başvuruldu, ancak Yargıtay talebi reddetti. Daha sonra Atalay’ın ‘seçilme hakkı’ ve ‘kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı’ ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine(AYM) bireysel başvuruda bulunuldu ve AYM hak ihlali kararı verdi.

İstanbul 13. Ceza Mahkemesi’nin AYM kararını uygulayarak Atalay’ı serbest bırakması beklenirken, yerel mahkeme dosyada karar verme yetkisinin Yargıtay ‘da olduğunu belirterek dosyayı Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne göndermişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, AYM’nin ‘hak ihlali’ kararına yer vererek, Atalay’ın suçunu 2013 yılında işlediği ve hüküm kesinleştikten sonra milletvekili seçildiği ve Yargıtay’ın onama kararı verdiği gerekçesiyle tahliye edilmesi talebinin reddedilmesinin Yüksek Daire’nin takdirine bağlı olduğunu belirtti.

Sonuç olarak, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesi için TBMM’ye kararın bir örneğinin gönderilmesi kararlaştırıldı.

YARGIDAN , YARGIYA SUÇ DUYURUSU!

Ayrıca, Yargıtay 3’üncü Dairesi, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

img-20231108-205727.jpg

HUKUKÇULAR NE DİYOR?

Verilen karar hakkında BBC Türkçe’ye konuşan Avukat Ali Gül, şunları söyledi,

Yargıtay 3.Ceza Dairesi’nin AYM’nin kararına uyulmamasına ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmesi, Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir hukuk skandalıdır. Anayasa’nın 153’üncü maddesi açıktır. Anayasa Mahkemesi’nin kararları, tüm kurumları, tüm kişileri, 7’den 77’ye herkesi bağlar.”

Yargıtay’ın veya bir başka mahkemenin, ‘ben AYM’nin kararına uymuyorum’ deme yetkisi, imtiyazı, lüksü yoktu ve olamaz. Böyle bir eylem Yargıtay’ın “Ben Anayasa’nın hükümlerini tanımıyorum” demesi anlamına gelir.”

ANAYASA MAHKEMESİ VE YARGITAY NEDİR, NEYE BAKAR?

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay iki farklı yargı kurumudur. Anayasa Mahkemesi, bir ülkenin anayasasının yorumlanması ve anayasa ihlallerine ilişkin davalara bakan yüksek bir yargı organıdır. Yargıtay ise bir ülkenin yargı sistemine ait bir mahkemedir ve genellikle hukuk davaları ve ceza davaları ile ilgilenir. Her iki kurum da yüksek yargı organlarıdır, ancak farklı görevlere sahiptirler.

Kaynak:AA, BBC

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.