Türkiye'deki Tek Mavi İl Şırnak'ın Başarısı

Türkiye'deki Tek Mavi İl Şırnak'ın Başarısı

Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen koronavirüs risk haritasında önceki hafta 100 bin nüfusta 4,46 olan bu haftaki verilerde 8,18 olarak belirlenen ve Türkiye'nin tek mavi il olan Şırnak'taki başarının sırrı 6 önemli başlıktan geçiyor.

Türkiye'de koronavirüsle mücadele kapsamında hayata geçirilen 'kontrollü normalleşme'de açıklanan yeni haritada sürekli 'mavi' il olan Şırnak'ta vatandaşlar başarının sırını kurallara riayet etmekten geçtiğini belirtti. Yeni verilerle Şırnak Türkiye’deki en düşük vaka oranına sahip il olurken, Türkiye genelinde salgında büyük başarı sağlaması ve haritada tek mavi il olarak kalması kentte mutluluk yaşattı.

Koronavirüs risk haritasında Şırnak'ın 'mavi' ketegoride kalmasının nedeni 6 önemli başlıktan geçiyor. O önemli başlık ise şöyle: Türkiye'nin Irak'a açılan önemli sınır kapısı olan Habur Gümrük Kapısı'nda İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan 15 çadırdan oluşan hastanede ülkeye giriş yapanlara poliklinik hizmeti verildi. Yine askeri birlikler içerisinde oluşturulan karantina alanlarında, 14 gün yerine 28 gün karantina uygulandı. Kentteki 13 yurt pandemi ile mücadelede aktif olarak kullanıldı. Türkiye'de ilk defa maske kurulanın yaygın olarak hayata geçiren Şırnak'ta, filyasyon ekiplerine ek olarak mobil tarama ekipleri de arazide yaygın bir şekilde çalıştı. En önemli etkenlerden biri de İl Sağlık Müdürlüğü'nün yaptığı bilgilendirmelere vatandaşların riayet etmesi oldu. Bunlarla beraber vali, belediye başkanları, emniyet müdürü, komutanlar, haftanın belirli günlerinde vatandaşları maske, mesafe ve temizlik konusunda uyardı.

'MASKE, SOSYAL MESAFEYE HER ZAMAN DİKKAT EDİYORUZ'

Şırnak'ta elde edilen başarının etkeni kurallara riayet etmekten geçtiğini belirten Şırnaklı vatandaşlardan Şuayp Şan, "Şırnak’taki başarının sırrı, devletin belirlemiş olduğu kurallara riayet ediyoruz. Kalabalık ortamlardan uzak duruyoruz genellikle. Maske, sosyal mesafeye her zaman dikkat ediyoruz. İnşallah bundan sonrada devam edeceğiz. Vatandaşlarımızdan ricamız hepimizin devletimizin belirlemiş olduğu kurallara riayet etmesi" dedi.

Pandemi döneminde vatandaşların evlerine kapandığını ifade eden Abit Atan ise, "İnsanlarımız çok duyarlı. Şu anda mavi olan tek il Şırnak. Herkes evine sığındı. Devletin vermiş olduğu kurallara herhangi bir aykırılık olmadan biz bu koronavirüsü bitirdik. Memnunuz Allah'a şükür" diye konuştu.

'GELENEK VE GÖRENEKLERİMİZE ARA VERDİK'

Düğün ve taziyelerden feragat ettiklerini belirten esnaf Veysi Tatar, şunları söyledi: "Genel düzeyde çok bilinçlendirme oldu. Vali Bey gelip esnafı ziyaret etti. Bu süreci beraber atlattık. Bu başarıyı elde etmemizin sebebi, maddiyatı maneviyatın önüne koymadık. Gelenek ve göreneklerimize ara verdik. Taziyemiz oldu, istediğimiz gibi defin işlemimizi gerçekleştiremedik. Bundan feragat ederek bu noktaya geldik. Düğün ve taziye ve kalabalık ortamlardan feragat edildiği sürece korona ile mücadelede büyük bir başarı elde edilecek."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.