Uzmanından sedef hastalarına güneşlenme tavsiyesi

Uzmanından sedef hastalarına güneşlenme tavsiyesi

Dermatoloji uzmanı Dr. Ubeydullah Dalmış, sedef hastalarının güneşin dik açı ile gelmediği saatlerde güneş kremi kullanıldıktan sonra mümkün olduğunca güneşten faydalanmaları gerektiğini söyledi.

Deri hastalıklarının arasında en sık karşılaşılan bir hastalık olan sedefin derinin üst katmanı olan epidermis üzerinde gözle görülebilen değişiklere yol açtığını kaydeden dermatoloji uzmanı Dr. Ubeydullah Dalmış, bu değişikliklerin kırmızı veya pembe renkli olabileceği gibi sedef rengi veya grimsi beyaz renklerinde olabileceğini vurguladı. Uz. Dr. Dalmış, "Deri üzerinde farklı renklerde görülebilen bu sedef hastalığı vücudun belirli bölgelerinde olabileceği gibi vücudun tamamını da kaplayabilme ihtimali var. Sedef hastalığında oluşan lekelerin üzerinde kabuklar da vardır. Normal bir insanın vücudunda deri ayda bir defa yenilenirken sedef hastalarının derileri 3-5 gün içinde kendini yenileyebilir. Vücudun her yerinde gözle görülebilir yaralar şeklinde oluşan sedef hastalığı insanların dikkatini çekmesinden dolayı hasta olan kişilerin normal yaşantısını olumsuz şekilde etkilemektedir" dedi. 
Sedef hastalarının dikkat etmesi gerekenlere değinen dermatoloji uzmanı Dr. Dalmış, "Sedef hastalığı vücuttaki deri kuruluğundan dolayı oluştuğu için sürekli nemlendirici kremler kullanılması gereklidir. Özellikle kış ayları bu hastalar için çok zor geçmektedir. Havaların soğukluğu hastalığı etkilemektedir. Kış aylarının yanında yaz ayları da önemlidir. Güneş ışınlarının dik bir açı ile sedef hastalarının vücuduna temas etmesi yaraların kurumasına sebep olabilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için vücut yapısına uygun olan güneş kremleri kullanılması gereklidir. Güneşin dik açı ile gelmediği saatlerde güneş kremi kullanıldıktan sonra mümkün olduğunca güneşten faydalanılmalıdır. Vücudu yakmayacak şekilde güneş altında kalınmalıdır, fazlası vücuttaki yaraların kurumasına ve artmasına yol açar" diye konuştu. 
Sedef hastalarının yaralarını tetikleyen durumlara da değinen Uz. Dr. Dalmış, "Sedef hastalarının çok soğuk ve çok sıcak havalara dikkat etmelerinin yanında banyoda keselenme veya liflenme gibi konulara da özen göstermeleri, bunlardan uzak durmaları gerekir. Bu gibi durumlar sedef hastalarında yaraların artmasına sebep olmaktadır. Sedef hastalığında yaraların artması hastanın ruhsal durumuna da bağlıdır. Aşırı stres ve üzüntü yapan birinde bu yaralar artar ve hastanın atak geçirmesini sebep olur. Doktor kontrolünün dışında bilinçsizce alınan ilaçlarda bu hastalığın ilerleme boyutunu olumsuz yönde etkilemektedir. Sadece ağrılar kesilsin diye alınan bir ağrı kesici bile hastanın atak geçirmesine yol açabilir. Özellikle sedef hastaları hangi ilaç olursa olsun doktora başvurmadan ilaç kullanmaması gerekir" şeklinde konuştu. 
(MY-YRT-Y)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.