Uzmanından Şırnak ve Diyarbakır Dahil Birçok İldeki Vatandaşlara Önemli Uyarı: Bu Tarihe Dikkat!
Ağustos ayının gelmesiyle birlikte Türkiye genelinde halk arasında "eyyam-ı bahur" olarak bilinen sıcak hava dalgası etkisini göstermeye başlıyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Toros, eyyam-ı bahur kavramının resmi bir meteorolojik terim olmadığını, yazın en sıcak dönemini ifade etmek için kullanıldığını belirtti.
DOĞUYA ARAP YARIMADASI’NDAN, BATIYA AFRİKA’DAN GELİYOR
Atmosferik tahmin modellerine göre ağustosun ilk haftasında sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkacağını ifade eden Prof. Dr. Toros, sıcak havanın doğu bölgelerine Arap Yarımadası, batı bölgelerine ise Afrika üzerinden geleceğini aktardı.
Sıcaklıkların bölgelere göre farklı etkiler oluşturacağını vurgulayan Toros, gelişmeleri şu sözlerle değerlendirdi:
"Güneydoğu Anadolu'da temel risk unsuru yüksek hava sıcaklığı olacak. İstanbul gibi Marmara'nın kıyı kesimlerinde ise yüksek nem nedeniyle hissedilen sıcaklık daha fazla artacak. 3 Ağustos Pazartesi İstanbul'da sıcaklıklar 30, 4 Ağustos Salı ise 32 dereceye çıkıyor. Eyyam-ı bahur sürecinde sıcaklıklar Güneydoğu Anadolu'da 40 derecenin üzerine, çarşambadan itibaren tüm Türkiye'de normalin üzerine çıkacak."
TÜRKİYE’NİN UZUN DÖNEMLİ ISINMA EĞİLİMİ DEVAM EDİYOR
Tekil sıcak hava dalgalarının doğrudan iklim değişikliği kanıtı sayılamayacağını ancak uzun dönemli verilerin belirgin bir ısınmaya işaret ettiğini belirten Toros, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerini paylaştı:
Ortalama Sıcaklık Artışı: 1970-1980 döneminde 12,7 derece olan Türkiye ortalama sıcaklığı, 2014-2025 döneminde 1,7 derecelik artışla 14,4 dereceye yükseldi.
Sıcaklık Rekoru: Türkiye tarihinin kayıtlara geçen en sıcak yılı 15,3 derece ortalamayla 2024, en soğuk yılı ise 11,4 dereceyle 1992 oldu.
"ŞEHİR ISI ADASI" ETKİSİ VE SAĞLIK UYARILARI
Beton ve asfalt yüzeylerin ısıyı hapsetmesi sonucu ortaya çıkan "şehir ısı adası" etkisine dikkat çeken Prof. Dr. Toros, büyükşehirlerde yeşil alanların artırılması ve gölgelendirme çözümlerinin önemine değindi.
Sıcak havanın özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik rahatsızlığı bulunan bireyler için risk taşıdığını vurgulayan Toros, şu tavsiyelerde bulundu:
11.00 - 16.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça açık alanda kalınmamalı.
Bol su tüketilmeli, açık renkli ve hafif kıyafetler tercih edilmeli.
Fiziksel aktiviteler sabahın erken saatlerine veya akşam saatlerine kaydırılmalı.
Kaynak:Anadolu Ajansı

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.