Vali Pehlivan, Puhu kuşunu doğaya saldı

Vali Pehlivan, Puhu kuşunu doğaya saldı

Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, doğada bitkin halde bulunan ve 20 günlük tedavinin ardından sağlığına kavuşan Puhu Kuşunu doğaya saldı.

              Şırnak Üniversitesi yerleşkesinde kuruluna Doğa Koruma Milli Parklar Yaban Hayvanları Tedavi ve Rehabilitasyon Acil Müdahale birimi, 3 yılda doğada güçsüz düşen veya avcılar tarafından yaralanan 183 hayvanı tedavi etti. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğü bünyesinde 3 yıl önce kurulan birimde, aralarında Kızıl Şahin, Mısır Akbabası, kaya kartalı, kızıl şahin gibi çok sayıda kuş ile kurt, oklu Kirpi ve ceylanın bulunduğu 183 hayvanı tedavi ederek doğal yaşam alanlarına bıraktı. Şırnak Üniversitesi yerleşkesindeki 3 bin metrekare alanda kurulan birimin son misafiri olan Puhu Kuşu Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Hacı Ahmet Çiçek, DKMP Şırnak Şube Müdürü Orhan Kalay’ın katılımı ile doğaya bırakıldı.

Şırnak Devlet Hastanesi yakınlarında 20 gün önce bir vatandaş tarafından bitkin halde bulunan Puhu Kuşu, veteriner Hekim Şerif Tadik tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından tedavi altına alındı. 20 gün boyunca gıda takviyesi ve ilaç tedavisi gören Puhu Kuşu kısa sürede sağlığına kavuştu.

Puhu Kuşunu doğaya salan Vali Ali Hamza Pehlivan; “Biraz önce Puhu kuşunu Cudi’ye doğru uğurladık. Yaklaşık 20 gündür burada tedavi görüyordu. Duyarlı bir vatandaşımızın konuyuz Doğa Koruma ve Milli Parklar İL Müdürlüğüne bildirmesi ile birlikte bu merkeze getirilmişti. Burada veteriner arkadaşlarımız gerekli tedavileri yaptılar. Ve biraz önce onu asıl yaşam alanı olan, doğal yaşam alanı olan Cudi’ye doğru uğurladık. Ve mutluda olduk. Bir canlıyı hem tedavi etmiş olmak ve onu tekrardan doğaya kavuşturmuş olmaktan dolayı hepimiz mutlu olduk. Cudi hakikaten, hep söylüyoruz doğal yaşamın merkezi. Nuh As.’ın gemisinin oraya oturması insanlığın ikinci doğuş yeri olduğu kadar, hayvan çeşitlerinin, diğer canlı çeşitlerinin de adeta ikinci doğuş noktası. O bağlamda da tarihi derinliği, zenginliği ile birlikte doğal yaşam derinliği ve zenginliği de ön planda. Cudi’nin milli park olma arzumuz var. Bunu da hak ettiğini düşünüyoruz. Çalışmalarda tespitlerde onu gösteriyor. Orda endemik bitki türlerinden hayvan türlerine kadar birçok çeşitlilik söz konusu. Merkezimizi gezdik. Tedavisi devam eden şahinlerimiz var. 3 şahinimizin daha tedavisi devam ediyor. İnşallah onlarında tedavisi bitince doğaya kavuşturulacak. Mutlu bir an oldu bizim için. Az önce doğaya uçurduğumuz Puhu kuşu da 183’üncü tedavi edilen hayvan oldu.  3 sene içerisinde bu önemli bir rakam. Doğada gördüğünüz yaralı hayvanların bildirilmesi, bunların tedavi edilmesine vesile olunması gerçekten çok önemli. Bir yandan doğal yaşamın devam etmesini sağlamak, onların yaşam alanları ve onların yaşam hakların müdahale etmemek çok büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz yıl Cudi’ye ceylanları saldık. 50 Ceylanı saldık. Ve köylülerimize çağrıda bulunduk. Bunlar emanettir. Bunlara gözünüz gibi bakın. Allah’a şükür bugüne kadar çok büyük bir sorunla karşılaşmadık. Duyarlılık gösteren vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Ama arada hala kaçak avlanma şeklinde onlara zarar verebilecek bir şekilde girişimler olabiliyor. Bununla ilgilide kesinlikle bütün cezai işlemler yapılıyor. Bundan sonra da yapılır. Ama istiyoruz ki doğayı sevgi ile koruyalım. Saygı ile koruyalım. Bunu da içselleştirelim” dedi.

Puhu Kuşunu tedavi eden veteriner Hekim Şerif Tadik ise; “ Yaklaşık 20 gün önce Baykuş kuş ailesine ait Puhu kuşu Şırnak Devlet Hastanesi’nin bacasına büyük ihtimalle açlıktan güvercinleri yakalamak için girmişti. Bize getirdiklerinde halsiz iştahsızdı. Herhangi bir yarası yoktu. İyice besledikten sonra, vitaminleri verdikten sonra yaklaşık 20 gün bizde misafir kaldı. Gerekli tedavileri yaptık. Vali bey uçurdu. Uçurması bizi mutlu etti. Kendi doğal yaşam alanına girdiği için bizde mutluyuz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.