Vatandaşlar Dikkat! SGK'den 'prim' mesajı: Borçlu çıkabilirsiniz

Vatandaşlar Dikkat! SGK'den 'prim' mesajı: Borçlu çıkabilirsiniz

Sosyal Güvenlik Kurumu, Genel Sağlık Sigortası prim borcu bulunan milyonlarca kişiye mesaj göndererek, borçların ödenmemesi durumunda yasal işlemlerin başlatılacağını duyurdu.

Milyonlarca kişi farkında olmadan borçlu duruma düştü. SGK, Genel Sağlık Sigortası prim borcu bulunan vatandaşlara önemli bir mesaj gönderdi. Borçlarını ödemeyenler hakkında yasal takip başlatılacağı uyarısı yapıldı. GSS primlerinin zamanında ödenmemesi durumunda SGK, icra ve haciz gibi yasal işlemleri devreye sokabiliyor. Ayrıca borçlu olanların sağlık hizmetlerinden yararlanma haklarında da kısıtlamalar uygulanabiliyor.GSS primlerinin zamanında ödenmemesi durumunda SGK tarafından icra ve haciz gibi yasal işlemler başlatılabiliyor. Ayrıca sağlık hizmetlerinden faydalanma imkanı da kısıtlamalar yapılabiliyor.

Ekonomim'de yer alan habere göre; kamuoyunun gündemindeki bu konuyla ilgili SGK Uzmanı İsmet Çetinkaya şunları söyledi:

"Çalışma hayatınız bittiği andan itibaren işten çıktınız ya da çıkartıldıktan sonra, devletimizin sosyal devlet ilkesi gereği tüm vatandaşlar sağlık hizmetinden faydalanabilmesi için GSS kapsamına alınıyor. Burada prim ödüyorsunuz.

GSS’de minimum ödenecek prim tutarı brüt asgari ücretin yüzde üçüne tekabül ediyor. Bu da 2024 yılında 600 TL. 600 TL ödediğiniz zaman siz, eşiniz ve 18 yaş altındaki çocuğunuz sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabiliyor.

MESAJLAR NEDEN YOĞUNLAŞTI?

Burada tahminimce iki amaç var. Birincisi tahsilatı artırmak, ikincisi vatandaşlara 'Sağlık hizmetleriniz 31 Aralık 2024’te sona erecek, ona göre borçlarınızı ödeyin, yeni yılda borçsuz bir şekilde sağlık hizmetlerinden faydalanın.' diye bir uyarıdır."

BORÇ SORGULAMA NASIL YAPILIYOR?

Vatandaşlar borç sorgulamak için e-Devlete giriş yapıp "GSS" yazdıktan sonra çıkan ekrandan "Borç Bilgileri" butonuna tıklayarak borcu olup olmadığını, gecikme zammını ve daha birçok detayı görebiliyor. Buradan ise "Kredi Kartıyla Ödeme Yap" ekranına tıklandığında tahsilat ekranına yönlendiriliyor.

Kaynak:Ekonomim Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.