Yeni Vergi Düzenlemeleri Yolda: Detaylar Ortaya Çıktı
Milliyette yer alan habere göre, üzerinde çalışmaların devam ettiği yeni vergi düzenlemelerini içeren yasa taslağının ayrıntıları gün yüzüne çıktı. Kabine ve AK Parti grubunda yapılacak değerlendirmelerin ardından TBMM’deki müzakerelerle son halini alacak olan düzenleme, pek çok önemli başlığı içeriyor.
Harcamalar ve Gelirler İçin Yeni Düzenlemeler
Taslağa göre, beyana tabi gelirleri ve harcamaları arasında %20'nin üzerinde uyumsuzluk olan mükelleflerden özel gider bildirimi talep edilecek. Farkın açıklanamaması durumunda, aradaki tutar üzerinden gelir vergisi alınacak. Ayrıca, mükelleflerin harcama ve gelirlerinin izlenebilmesi için "mükellef hesap kartı" sistemi devreye sokulacak. Vergi mükellef kaydı olmayan bir kişinin lüks otomobil alması durumunda, harcamanın kaynağı hakkında izah talep edilebilecek.
Kayıt Dışılığa Geçit Yok
Gelir ve kurumlar vergisinde ticari kazançlarda, yıllara sari inşaat ve onarım işleri dışında yapılan ticari nitelikteki ödemelerde tevkifat yapılmıyor. Yeni paketle, kayıt dışılığın yoğun olduğu sektörlerde gelir ve kurumlar vergisine mahsuben tevkifat yapılabilmesi için Cumhurbaşkanı’na yetki verilecek.
Savunma Alımları ve KDV İstisnası
Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı için alınan malzemeler (uçak, helikopter, füze, silah vb.) için sağlanan KDV istisnası, alt yüklenicilere yapılan teslimatlarda geçerli olmayacak. Düzenleme, yeni ulusal güvenlik projeleri için geçerli olacak. Ayrıca, savunma amaçlı araç-gereç, akaryakıt ve yağların ithalindeki KDV istisnası kaldırılacak.
Taksi Plakaları ve Gayrimenkul Değer Artış Vergisi
Gayrimenkullerdeki değer artışı vergisinin kapsamı genişletilecek. Elde tutulan gayrimenkuller için 5 yıllık istisna süresi yalnızca bir konut için geçerli olacak, diğer konutlar için iptal edilecek. 2024 yılı için mevcut istisna (87 bin TL) kaldırılacak. Taksi plakalarının elden çıkarılmasından doğan kazançlardan vergi alınacak.
İnternet Alışverişleri ve Vergi
KDV’de kısmi tevkifata giren yapım işleri, danışmanlık, yemek servisi gibi hizmetlerden kurumlar vergisi de alınacak. E-ticaret platformları aracılığıyla yapılan ödemelerden vergi kesintisi yapılması için yetki düzenlemesi hazırlanacak. Kripto paranın vergilendirilmesi konusunda iki alternatif üzerinde duruluyor: Kripto alım satımlarından belirli bir oranda (on binde 2) işlem vergisi ve alım-satımdan elde edilen gelirden gelir vergisi alınması.
Kira Vergisi ve Banka Stopajı
Konut kiraları bankalar aracılığıyla ödenecek ve banka %20 stopaj kesecek. 2025’te yürürlüğe girmesi beklenen banka kira stopajında gelir beklentisi 40 milyar lira. Ev kirasının elden ödenmesi durumunda, ev sahibinin yanı sıra kiracıya da özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Bu ceza, asgari 7.500 TL, azami 20 milyon TL olmak üzere, elden ödenen bedelin %10'u olacak.
POS Cihazı Kullanımı ve Usulsüzlük Cezaları
Başkasının POS cihazını kullanan ya da başkasına POS cihazını kullandıranlara, tuttukları defter türüne göre 90 bin liraya kadar ceza verilecek. Tüketiciye fatura kesmeyen satıcıya, ilk tespitte en az 30 bin lira ceza uygulanacak. Vergi kaçağını ihbar eden vatandaşa verilen ödül, vergi kaybının %10’undan %15’ine çıkarılacak. Ödeme için yakınının IBAN’ını veren esnafa, asgari 30 bin TL azami 20 milyon TL olmak üzere işlemin %10'u kadar ceza kesilecek.
Sağlık Turizmi ve KDV İstisnası
Yabancılara sağlık hizmetlerine sağlanan KDV istisnası kaldırılacak. 2023 verilerine göre, toplam işlem bedeli 24,1 milyar TL olan yabancılara sağlık hizmetlerinden istisnanın kaldırılmasıyla 698 milyon TL gelir hesaplandı.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.