Yeni yargı paketi hazırlığı: Trafikte bunu yapana 3 yıl hapis cezası
Adalet Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı yeni yargı paketi, kamu düzenini tehdit eden bazı fiillere yönelik cezai yaptırımları artırmayı hedefliyor. Taslak düzenlemeye göre, trafikte yol kesme eylemi bağımsız bir suç haline gelecek ve bu suçu işleyen kişilere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilebilecek.
Aynı şekilde, alkollü ya da uyuşturucu madde etkisinde araç kullananlar için öngörülen cezalar da artırılıyor. Yeni düzenlemeyle bu fiili işleyen kişiler altı aydan iki yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilecek.
SİLAHLA HAVAYA ATEŞ AÇANLARA HAPİS CEZASI
NTV'nin haberine göre düğün, nişan, asker uğurlaması gibi etkinliklerde silahla havaya ateş açılması eylemi de yargı paketinde özel olarak ele alındı. Taslağa göre, bu suçun cezası bir yıldan beş yıla kadar hapis olacak. Üstelik yalnızca gerçek silahlar değil, kurusıkı silahlar da cezai sorumluluk kapsamına alınacak. Bu fiilin toplu etkinlikler sırasında işlenmesi halinde cezalar daha da ağırlaştırılacak.
SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUKLARA YÖNELİK YENİ UYGULAMA
Yargı paketinde, suça sürüklenen çocuklarla ilgili önemli bir değişiklik de yer alıyor. Mevcut uygulamada bu çocukların infazı eğitimevlerinde veya açık ceza infaz kurumlarında gerçekleştirilirken, yeni düzenlemeyle infaz süreci çocuk kapalı ceza infaz kurumlarında başlatılacak. Bu değişiklikle çocukların örgün eğitim alma imkânı sınırlanacak; yalnızca açıköğretim yoluyla eğitimlerine devam edebilecekler.
CEZALARDA GENEL ARTIŞ
Taslakta ayrıca, kasten yaralama, ağırlaştırılmış yaralama ve tehdit suçları için öngörülen cezaların da artırılması öngörülüyor. Suçun niteliğine göre cezaların alt ve üst sınırlarında değişiklik yapılacak.
ÖRGÜT SUÇLARINA YENİ DÜZENLEME
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları doğrultusunda, “örgüte üye olma” ve “örgüt adına suç işleme” suçlarının unsurları ile cezai hükümleri yeniden tanımlanacak. Ayrıca örgüt kurma ve yönetme ile örgüt üyeliği suçlarında da cezaların yükseltilmesi planlanıyor.
Yargı paketinin önümüzdeki haftalarda TBMM’ye sunulması ve yaz dönemi içinde yasalaşması bekleniyor. Taslak metnin kamu düzenini ve toplumsal güvenliği sağlamaya yönelik olarak hazırlandığı ifade ediliyor.
Kaynak:NTV
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.