Yeşil Sol Parti'den Yerel Seçimler Kararı

Yeşil Sol Parti'den Yerel Seçimler Kararı

Yeşil Sol Parti, bundan sonraki tüm seçimlerde adayları halk tarafından belirlemesine karar verdi. Aday seçme kılavuzları hazırlanıyor. Vatandaşlar kendi adaylarını da kendi belirleyecek...

Yeşil Sol Parti, halk buluşmalarında sunulan öneriler, düzenlenen çalıştaylarda süzgeçten geçirdi ve raporlaştırdı. Yeşil Sol Parti’nin 14 ve 28 Mayıs sonrasında başlattığı sürecin son aşaması da Ankara’da düzenlenen ve partinin en az kongre kadar önem atfettiği konferans oldu. Bu konferansta çalıştaylarda son hali verilen öneriler tartışıldı ve Ekim ayında gerçekleşecek büyük kongreye sunulmak üzere 24 karar alındı.

ADAYLARI HALK BELİRLEYECEK

Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre; alınan kararlardan en dikkat çekeni, halk buluşmalarında sıkça dillendirilen “siyasetin yerelden merkeze doğru örülmemesi” ve “adayların merkezden belirlenmesi” eleştirileri oldu. Bu eleştiriler doğrultusunda Yeşil Sol Parti, genel ve yerel seçimlerde adayları halkın belirlemesine karar verdi.

Doğru aday belirleme yönteminin seçimlerde güçlü bir motivasyon yaratacağı ve başarıda kilit rol oynayacağı ifade edilen ilgili karar metninde “Adayların belirlenmesinde mümkün olan en geniş biçimde üyelerimizin, inanç ve kanaat önderlerinin, demokratik kitle örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının, barış annelerinin, yakınlarını kaybeden ailelerinin faaliyet yürüttüğü dernek ve platformların, toplumsal demokratik muhalefet bileşenlerinin, sandık görevlilerinin katılımıyla halkın azami ölçüde dahil olarak iradesini ortaya koyabileceği demokratik bir çoklu yöntem esas alınacaktır” denildi.

HALKTA OY KULLANABİLECEK

Karar metninde siyasi ihtiyaçlar ve eşit temsiliyetin sağlanabilmesi için merkeze de kontenjan sunulacağı belirtilirken sadece üyelerin ve parti yöneticilerinin değil, halkın geniş katılımla dahil olabileceği aday seçiminin usul ve esaslarının “Aday Belirleme Yönetmeliği” ve “Aday Belirleme Seçim Kılavuzu” ile belirleneceği ifade edildi.

Adayların belirlenmesine ilişkin eğilim ve tartışmalar konferansın sonuç bildirgesinde de yer aldı. Bildirgede şu ifadeler kullanıldı: “Konferansımızda yaptığımız tartışmalar ve kongreye sunduğumuz karar önerileri; siyaseti toplumsallaştıran demokratik ittifakları kurmak, şeffaf ve belirgin karar alma süreçlerini işletmek, siyaseti yerelden merkeze doğru ören yaklaşımı tesis etmek için üzerimize düşen tarihi sorumluluğu yerine getireceğimizin açık sözünü ifade etmektedir. Bu söz aynı zamanda seçimlerde adayları halkımızın belirleyeceğine ilişkin ortak kararımızın teyididir.”

Söz konusu kararın yaklaşan yerel seçimlere de uygulanacağına dikkat çekilen sonuç bildirgesinde “Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerde iktidarın seçim ve sandık hukukunu çiğneyerek, hukuksuz ve keyfi biçimde oluşturduğu kayyım rejimine güçlü bir cevap vermenin yolu, güçlü ve doğru adaylar ve halkın desteği ile yerel yönetimleri yeniden kazanmaktır. Mahallenin muhtarından kentin belediye eş başkanının adaylığına kadar tüm düzeyleri kapsayacak bu yöntemi partimizin yaşama geçirmesi doğrudan demokrasi anlayışımızın ve siyasi programımızın gereklilikleri açısından hayatidir” denildi.

Yeşil Sol Parti’nin bu kararı da kapsayan 24 kararı Ekim ayında gerçekleşecek kongrenin onayına sunulacak. Parti teamüllerine göre tam mutabakatla konferansta karara bağlanan tüm başlıklar kongre tarafından onaylanıyor.

Kaynak:Şilan BAHŞİŞ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.