Yılın Son Müjdesi: Şırnak'tan Ekonomiye 23 Milyar Lira Katkı

Yılın Son Müjdesi: Şırnak'tan Ekonomiye 23 Milyar Lira Katkı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı 2023 yılının sonunda yaptığı açıklama ile son müjdeyi Şırnak'tan verdi. Bakan Yumaklı, Şırnak Ilısu Barajı ile Türkiye ekonomisine 23 milyar lira katkı sağlandığını belirtti.

Şırnak ve Mardin il sınırları içerisinde yer alan Türkiye'nin 4.'cü büyük barajı olan Ilısu Barajı, Türkiye ekonomisine 23 milyar lira katkı sağlıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Türkiye'nin enerji potansiyelini güçlendiren dev projelerden biri olan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), 23 Aralık 2020 tarihinde tam kapasiteyle elektrik üretimine başlayarak ülkemizi enerji alanında bir adım öne taşıdı.

Ilısu Barajı ve HES'in Önemli Özellikleri

Ilısu Barajı ve HES, Fırat Nehri'nden sonra Türkiye'nin en büyük hidroelektrik potansiyeline sahip olan Dicle Nehri üzerine inşa edilmiştir. Kurulu güç bakımından Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarından sonra Türkiye'nin en büyük dördüncü santrali olma özelliğini taşımaktadır. Ayrıca, dolgu hacmi açısından ikinci büyük baraj olarak kayıtlara geçmiştir.

ilisu-baraji.png Ilısu Barajı

Baraj, 135 metre yüksekliğe, 24 milyon metreküp dolgu hacmine ve 2 bin 327 metre kret uzunluğuna sahiptir. Bu özellikleriyle Ilısu Barajı, dünyada benzersiz bir konumda bulunmaktadır. Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj tipinde olup, dolgu hacmi, gövde uzunluğu ve beton yüzey alanı bakımından dünya lideridir.

Türkiye'nin Enerji Depolama Kapasitesi: Ilısu Barajı

Ilısu Barajı, 10,6 milyar metreküplük depolama kapasitesiyle Atatürk ve Keban barajlarından sonra Türkiye'nin üçüncü en büyük depolama hacmine sahip barajıdır. Bu, ülkemizin enerji güvenliği ve sürdürülebilir enerji politikalarına önemli bir katkı sağlamaktadır.

Tarım ve Orman Bakanının Değerlendirmesi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye'nin su kaynaklarından elde ettiği enerji konusunda dünya genelinde örnek projelere imza attığını vurguladı. Yumaklı, "Ülkemizin sınırlı su kaynaklarını en verimli şekilde kullanacak yatırımlarımızı hızla yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Birkaç yılda kendisini amorti eden HES'lerimiz inşallah uzun yıllar boyunca ekonomimize katma değer sağlamaya devam edecek. Ülkemizde elektriğin 5'te birini HES'ler yoluyla sudan üretiyoruz." ifadesini kullandı.

Şırnak Ilısu Barajı ve HES'in Katkıları

Şırnak Ilısu Barajı ve HES, 23 Aralık 2020 tarihinden bu yana tam kapasiteyle çalışarak ülkemize 8 milyar kilovatsaat elektrik üretti. Bu, Türkiye ekonomisine yaklaşık 23 milyar lira katkı sağladığı anlamına gelmektedir.

Şırnak Ilısu Barajı ve HES, Türkiye'nin enerji bağımsızlığını güçlendiren önemli bir kilometre taşıdır. Bu proje, sürdürülebilir enerji üretimi ve ekonomik büyüme adına atılmış önemli bir adımdır. Cumhuriyetimizin 100. yılına doğru ilerlerken, Ilısu Barajı ve HES, Türkiye'nin enerji haritasında öncü bir rol oynamaya devam edecektir.

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.