Yurt Dışı Çıkış Harcı 20 Kat Artacak mı? Gözler Mecliste

Yurt Dışı Çıkış Harcı 20 Kat Artacak mı? Gözler Mecliste

Türkiye'den yurt dışına seyahat eden vatandaşların ödemesi gereken yurt dışı çıkış harcı, 150 TL'den 3 bin TL'ye yükseltiliyor. AK Parti, harcı makul bir seviyeye çekmeyi planlarken, düzenleme turizm ve ticaret sektöründe büyük endişe yarattı.

Türkiye'den yurt dışına seyahat eden vatandaşların ödemesi gereken yurt dışı çıkış harcı ilk kez 1 Ağustos 2001 tarihinde uygulanmaya başlandı. O dönemde harç bedeli 50 Amerikan Doları karşılığı Türk lirasıydı. 1 Nisan 2007 tarihinde bu bedel 15 Türk lirası olarak belirlendi ve 1 Ağustos 2019'da 50 Türk lirasına yükseltildi. En son 18 Mart 2022'de harç bedeli 150 Türk lirasına çıkarıldı.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Artacak mı?

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, yurt dışı çıkış harcını makul bir seviyeye getireceklerini açıkladı.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Ne Kadar Olacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) 24 Mayıs 2024 tarihli '2024 yılı kanun çalışmaları sunumu' metninde, mevcut 150 TL olan yurt dışı çıkış harcının 3 bin TL'ye yükseltilmesi önerildi. Sunumda, her yıl yeniden değerleme oranında artırılmasının sağlanması ve Cumhurbaşkanına verilen yetkinin buna göre düzenlenmesi önerildi.

Mevcut Yurt Dışı Çıkış Harcı

Şu an 150 TL olan yurt dışı çıkış harcı, Temmuz 2019 ile Şubat 2022 döneminde 50 TL olarak uygulanmıştı ve Mart 2022'de 150 TL'ye yükseltilmişti. 2023 yılında yurtdışı çıkış harçlarından 1 milyar 311 milyon lira tahsil edildi. 2024 yılının Ocak-Nisan döneminde ise 427 milyon lira gelir elde edildi. Harcın 15 TL'lik kısmı TOKİ’ye aktarılıyor.

Yurt Dışı Çıkış Harcı İçin Geçerlilik Süresi

Harç için belirli bir geçerlilik süresi bulunmamakla birlikte, GİB tarafından yapılan açıklamaya göre zam sonrası eski ücrette alınan yurt dışı çıkış pulları için aradaki fark tahsil edilecek veya pullar geçersiz sayılacak.

Harç Zammının Gerekçesi

Sunumun etki analizi bölümünde, 2023 yılında 8 milyon 743 bin 760 kişinin yurt dışına harç ödeyerek çıkış yaptığı belirtildi. 2024 yılında da aynı sayıda kişinin yurt dışına harç ödeyerek çıkacağı varsayımı ile 6 aylık gelir etkisinin 12,5 milyar TL olacağı hesaplandı.

Sosyal Medya Tepkileri

Bazı sosyal medya kullanıcıları, yurt dışı çıkış harcının artmasına yönelik önerilere mizahi yaklaşımlarla tepki gösterdi.

a.jpg

Vekillerin Tepkisi

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, yurt dışı çıkış harcının artırılmasına tepki göstererek, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e eleştirilerde bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz da yurt dışına çıkan vatandaşa hiçbir hizmet verilmeden alınan bu paranın haraç olduğunu belirtti.

İYİ Parti’nin Girişimi

İYİ Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Kürşad Zorlu, yurt dışına çıkış harcının kaldırılması için TBMM’ye kanun teklifi sundu. Zorlu, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın önerisinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Turizm Sektöründen Tepki

Yurt dışı çıkış harcının 150 liradan 3 bin liraya kadar çıkarılmasına yönelik düzenleme, turizm ve sınır ticaretiyle uğraşanlar arasında endişe yarattı. Şırnak Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Faruk Yıldırım, yurt dışı çıkış harcına zam yapılması halinde, günübirlik ticaret ile geçimini sağlayan bölge halkının zarar göreceğini belirtti.

Kaynak:Şilan BAHŞİŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.