Yüzyıllardır kutlanan Hıdırellez Nedir? Ne Zaman Kutlanır? Nasıl Kutlanır? Hıdırellez’de Neler Yapılır? İşte Detaylar

Yüzyıllardır kutlanan Hıdırellez Nedir? Ne Zaman Kutlanır? Nasıl Kutlanır? Hıdırellez’de Neler Yapılır? İşte Detaylar

Her yıl Hızır ve İlyas peygamberlerin buluşmasını kutlayan Hıdırellez, doğanın uyanışıyla birlikte gelen bolluk ve bereketin simgesidir. 5 Mayıs’ta başlayan Hıdırellez, 6 Mayıs ikindi ezanında bitiyor.

Hıdırellez, yılda bir kez gerçekleştiğine inanılan Hızır ve İlyas peygamberlerin buluşmasını kutlayan bir bayramdır. Anadolu'nun yanı sıra Balkan ülkeleri, Orta Doğu, Irak, Suriye, Kırım, ve Azerbaycan gibi bölgelerde de kutlanır. Hıdırellez ayrıca Ağrice, Altı Mayıs, Aya Yorgi, Aziz George, Bahar Bayramı, Ederlez, Eğrice, Eğrilce, Hederlez, Hıdrellez, Hiderlez, Hızır ile İlyas, İderlez, İlk Yaz, Mantifer, Mar Curcos, Ruz-ı Hızır (Hızır Günü) gibi farklı isimlerle de bilinir.

İnanışa göre, Hızır ve İlyas peygamberler, sadece bir kez buluşurlar ve bu buluşma bolluk, bereket ve şifa getirir. Hıdırellez günü, genellikle bahar aylarında, yeşilliklerin bol olduğu dönemlerde kutlanır. Bu özel gün, çeşitli renkli ritüellerle kutlanır. Kutlamalar arasında ateş yakma, dualar etme, dilek tutma, piknik yapma gibi geleneksel uygulamalar yer alır. Ayrıca, bazı bölgelerde Hıdırellez'e özgü yemekler yapılır ve paylaşılır.

Hıdırellez, toplumların bir araya gelerek doğayla bütünleştiği, bereket ve umudun paylaşıldığı özel bir gün olarak kutlanır.

HIDIRELLEZ NE ZAMAN?

Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biri olan Hıdırellez 5 Mayıs Cumartesi akşamı başlayacak, 6 Mayıs Pazar günü ikindi ezanında bitecek.

İnanışta baharın habercisi, bitkilere can veren, zorda, darda kalanlara yardım eden Hızır Peygamber, ak sakallı bir ihtiyar olarak tasvir ediliyor. İlyas Peygamber ise uzun boylu, nur yüzlü olarak betimleniyor ve elinde uzun bir değnekle dolaştığına inanılıyor.

UNESCO LİSTESİNDE

"UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri"nde yer alan Hıdırellez, etkileyici hikayesi ve farklı gelenekleriyle ön plana çıkıyor.

HIDIRELLEZ RİTÜELLERİ NELER?

Hıdrellez gününde kutlamalar özel seçilmiş mekanlarda yapılır. Bu mekanlar genellikle yeşillik, ağaçlık, ormanlık ve su kenarlarıdır. Kutlamalar sırasında kurban kesilir. Sofralar kurulur, yumurta pişirilir. Güreş düzenlenir, mendil kapma, ip atlama, salıncak gibi çeşitli oyunlar oynanır. Kır gezisi yapılır, at yarışları yapılır. Maniler söylenir, salıncakta sallanılır.

Çeşitli yarışlar düzenlenir. Elma, yoğurt yeme, kaşıkla yumurta taşıma yarışları yapılır. Kesilen kurbanlar fakirlere dağıtılır. Dargınlar barıştırılır ayrıca Hıdrellez kutlamaları sırasında Türk mutfak kültürünün zenginlikleri de sergilenmektedir. Sofralarda Hıdırellez çorbası, keşkek, sütlaç, un helvası, kete, çörek, baklava, börek, kuzu çevirme, yumurta, peynir, gözleme, dolma, lokum, pide, mantı, güveç, tavuk dolması, hamsi buğulama, mıhlama, bandırma, kaymakçina, sütpite, gölle gibi yemekler yapılır. Sofraların bu denli zengin olması insanların bolluk ve bereket dileğiyle ilgilidir.GÜL AĞACI RİTÜELİ NASIL YERİNE GETİRİLİR?

Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdeleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.