Araç Alacaklara İyi, Bayilere Kötü Haber! Bayilere Zam Yasağı Geliyor

Araç Alacaklara İyi, Bayilere Kötü Haber! Bayilere Zam Yasağı Geliyor

Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe yaşanan aşırı fiyat artışları ve tüketici mağduriyetinin önüne geçmek için yeni düzenlemeler getiriyor. Buna göre, bayiler artık araç aldıktan sonra fiyatları artıramayacak ve ön ödeme yüzdesi yüzde 10'u geçemeyecek.

Bayilerin yapabileceği değişiklikler sınırlanıyor. Taşıtın üretici veya distribütör tarafından yetkili satıcıya tahsis edildiği ve vergilerin ödendiği andan itibaren satış fiyatında artış yapılamayacak.

Ön ödeme oranları da belirleniyor. Alıcılar en fazla satış fiyatının yüzde 10'u kadar ön ödeme yapabilecekler. Ayrıca, vergisi ödenmiş araçlar en geç 15 gün içinde teslim edilecek.

Araç garanti süresi içinde arızalandığında, bayiler ücretsiz olarak ikame araç verecekler. Alıcılar, araç faturası düzenlenene kadar herhangi bir gerekçe göstermeden ön ödemeli satış sözleşmesinden cayabilecekler.

Distribütörler de yeni düzenlemelerle karşı karşıya. Rekabeti bozabilecek uygulamalardan kaçınılacak ve bir bayiye aylık olarak belirlenen araç sayısından fazla araç verilemeyecek.

Ayrıca, araç fiyatındaki değişiklikler en az 3 gün önceden bayilere bildirilecek ve fatura tarihinden sonra fiyatlarda değişiklik yapılamayacak. İkinci el araç piyasası da düzenlemelerden etkilenecek. İkinci el araçların değerlemesinde belirli kriterler dikkate alınacak ve teklifler arasındaki fark yüzde 5'i geçmeyecek.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.