Araç Sahiplerine Uyarı! 1 Ocak 2025'te Zorunlu Olacak

Araç Sahiplerine Uyarı! 1 Ocak 2025'te Zorunlu Olacak

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni düzenlemesiyle araç sahipleri için büyük kolaylık! Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile vergi kayıplarına son verecek ve usulsüz fatura uygulamalarını engelleyecek bir adım atılıyor. Detaylar haberimizde!

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeni düzenlemesiyle, 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor. Bu sistem sayesinde, taşıt plakalarının elle girilmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulamaları engellenecek ve vergi kayıplarının önüne geçilecek.

UTTS ve Vergi Düzenlemesi:

Türkiye'deki trafiğe kayıtlı 29 milyon taşıtın yaklaşık 8 milyonu, akaryakıt harcamalarını vergi indirimi için kullanıyor. Ancak, bu durum vergi kayıplarına yol açabiliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 5 Ekim 2023 tarihli UTTS Tebliği ile bu duruma çözüm getiriliyor. Buna göre, 1 Ocak 2025'ten itibaren UTTS kapsamında düzenlenmeyen akaryakıt satış belgeleri vergi beyannamelerinde gider olarak gösterilemeyecek.

UTTS Kurulum Süreci:

UTTS'nin kurulum ve işletmesinden Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü sorumlu olacak. Bu kapsamda, Darphane geçtiğimiz hafta, UTTS Yetkili Taşıt Montaj Firması olmak isteyen firmaların temsilcileriyle bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, sistem işleyişi, montaj süreci ve yetkilendirme koşulları detaylıca ele alındı.

UTTS Cihazları ve Montajı:

UTTS kapsamında, araçlara takılacak olan 'Taşıt Tanıma Birimi' (TTB) cihazları, 2024 sonuna kadar monte edilmek zorunda. Bu cihazlar, akaryakıt alımlarında plaka bilgilerini otomatik olarak okuyacak ve fatura düzenleme sürecini kolaylaştıracak. Montaj işlemleri sadece Darphane tarafından yetkilendirilen Taşıt Montaj Firmaları tarafından gerçekleştirilebilecek.

Güvenlik ve Takip:

TTB'ler, araçtan söküldüğünde kullanılamaz hale gelecek ve yeniden taktırılması gerekecek. Bu sayede, sistem güvenliği sağlanacak ve her araç için tekil bir tanımlama mümkün olacak. Ayrıca, taşıtların sahiplik veya plaka bilgileri değiştiğinde, yeni TTB'ler takılacak.

UTTS ve Vergi Düzenlemesi:

UTTS'nin en önemli avantajlarından biri, vergi kayıplarının önlenmesi. Plaka bilgilerinin otomatik olarak okunmasıyla, usulsüz fatura uygulamaları engellenecek ve vergi beyannamelerinde doğru bilgilerin kullanılması sağlanacak.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.