Arslan Tatar’dan MTA Bütçesi Mesajı: “2026, Türkiye Yüzyılı’nın Güçlü Bütçesi Olacak”

Arslan Tatar’dan MTA Bütçesi Mesajı: “2026, Türkiye Yüzyılı’nın Güçlü Bütçesi Olacak”
AK Parti Şırnak Milletvekili Arslan Tatar, MTA’nın 2026 bütçe görüşmelerinde Karadeniz gazı, Gabar petrolü ve jeotermal yatırımlarla Türkiye’nin enerji bağımsızlığında önemli bir eşiğin aşıldığını vurguladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nün 2026 yılı bütçesi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülürken, AK Parti Grubu adına söz alan AK Parti Şırnak Milletvekili Arslan Tatar, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Tatar, Türkiye’nin 24’üncü kesintisiz bütçesinin görüşüldüğünü vurgulayarak, istikrarın her alanda güçlü bir kalkınmayı beraberinde getirdiğini söyledi.

AK Parti iktidarları döneminde siyasette sağlanan istikrarın; ekonomi, enerji, savunma sanayii ve birçok stratejik alanda somut başarılar doğurduğunu ifade eden Tatar, bu sürecin arkasında milletin güçlü iradesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı liderliğinin bulunduğunu belirtti. 2026 bütçesinin de Türkiye’nin yükselişine yeni bir ivme kazandıracağını dile getiren Tatar, bu bütçenin tarihe “Türkiye Yüzyılı’nın güçlü bütçesi” olarak geçeceğini söyledi.

“MTA Sadece Sondaj Değil, Umut da Üretiyor”

MTA’nın 90 yıllık köklü geçmişine dikkat çeken Arslan Tatar, kurumun yalnızca yer altı kaynaklarını ortaya çıkarmadığını, aynı zamanda ülkenin geleceğine umut ektiğini ifade etti. Yer bilimlerinde dünya standartlarında çalışmalar yürüten MTA’nın, teknolojiyi millî hedeflerle buluşturan öncü bir kurum olduğunu vurgulayan Tatar, emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür etti.

Karadeniz Gazı, Gabar Petrolü ve Millî Enerji Vurgusu

Türkiye’nin 2020 yılında Karadeniz’de gerçekleştirdiği 540 milyar metreküplük doğal gaz keşfinin tarihi bir dönüm noktası olduğunu hatırlatan Tatar, bu kaynağın denizin 4 bin metre derinliğinden çıkarılarak Filyos üzerinden vatandaşların evlerine ulaştırıldığını söyledi. Günlük doğal gaz üretiminin 7 milyon metreküpe, toplamda ise 8 milyon metreküpe ulaştığını belirten Tatar, bugün 3,5 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının yerli kaynaklarla karşılandığını kaydetti.

Enerji alanındaki bu hamlelerin eleştirilmesine de değinen Tatar, “Biz petrol bulduk, doğal gaz bulduk diyoruz; bazıları buna masal diyor. Ancak o ‘masal’ denilen Mavi Vatan’da gemilerimizle, sismik çalışmalarımızla ve güçlü donanmamızla dimdik duruyoruz” ifadelerini kullandı.

“Arayan Bulur” Mesajı

Türkiye’nin enerji arama faaliyetlerinin kararlılıkla sürdüğünü vurgulayan Arslan Tatar, Oruç Reis’in Afrika’da, Fatih’in Karadeniz’de, Yavuz’un Akdeniz’de görev yaptığını hatırlattı. “Ne işimiz var?” eleştirilerine “Arayanlar bulur” sözleriyle yanıt veren Tatar, bulunan kaynakların milletin hizmetine sunulduğunu söyledi.

Gabar ve Şırnak’ta Yeni Dönem

2024 yılında Gabar’da gerçekleştirilen büyük petrol keşfinin, Türkiye tarihine geçen bir gelişme olduğunu belirten Tatar, bir dönem “petrol yok” denilen toprakların bugün ülkenin yüzünü güldürdüğünü ifade etti. Terörsüz Türkiye süreciyle birlikte bölgede huzur ve üretimin yükseldiğini dile getiren Tatar, Gabar’ın bu sürecin sembollerinden biri hâline geldiğini, Şırnak’ın ise artık eser ve hizmet siyasetinin merkezi olduğunu söyledi.

Jeotermal Enerjide Büyük Atılım

MTA’nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yürüttüğü jeotermal enerji arama çalışmalarına da değinen Tatar, yüksek potansiyelli sahalarda derin sondajlarla elektrik üretimine uygun alanların belirlendiğini aktardı. Jeotermal enerjinin sera ve organize sanayi bölgelerinde kullanımına öncelik verildiğini ifade eden Tatar, 2025 Aralık ayı itibarıyla toplam 13 bin 191 metre jeotermal sondaj gerçekleştirildiğini açıkladı.

“Türkiye Yüzyılı’nın Güçlü Neferi: MTA”

Konuşmasının sonunda MTA’nın Türkiye’nin yer altı zenginliklerini karada ve denizde büyük bir özveriyle ortaya çıkardığını vurgulayan Arslan Tatar, kurumun Türkiye Yüzyılı vizyonunun en güçlü aktörlerinden biri olduğunu söyledi. 2026 yılı MTA bütçesinin ve Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin ülke ve millet için hayırlı olmasını dileyen Tatar, emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Kaynak:Cemal KÜLTER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.