T.C. Kimlik Kartlarına Yeni Özellik: 81 İlde Geçerli Olacak

T.C. Kimlik Kartlarına Yeni Özellik: 81 İlde Geçerli Olacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müze ve ören yerlerinde başlattığı dijital dönüşüm çalışmasıyla birlikte T.C. kimlik kartları, Müzekart’ın kullanım alanına alternatif bir giriş aracı haline gelecek. Projenin 2026 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye genelindeki müze ve ören yerlerinde dijital dönüşümün sağlanması amacıyla yürütülen proje kapsamında, vatandaşların müze girişlerinde T.C. kimlik kartlarını kullanabilmesinin önü açılıyor.

Türkiye genelinde 216 müze ve ören yerini kapsayan çalışma ile kullanım süresi sona eren Müzekartların yerine T.C. kimlik kartlarının kullanılabilmesi hedefleniyor. Yeni sistemin devreye girmesiyle vatandaşlar, gerekli ödemeyi e-Devlet veya mobil uygulama üzerinden yaptıktan sonra müze gişelerinde beklemeden T.C. kimlik kartlarını okuyucu cihaza okutarak giriş yapabilecek.

Mevcut Müzekartlar kullanılmaya devam edecek

Yeni uygulamanın hayata geçirilmesiyle birlikte geçerlilik süresi devam eden Müzekartlar ise kullanılmaya devam edecek. Böylece dönüşüm sürecinin kademeli olarak gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Bakanlıkta gerçekleştirilen toplantıda, projenin mevcut aşaması ve çalışmaların 2026 yılı sonuna kadar tamamlanması için belirlenen takvim ele alındı.

Dijital dönüşüm teknolojiyle desteklenecek

Çalışmanın yalnızca müze giriş ve biletleme sistemlerinin yenilenmesiyle sınırlı kalmayacağı belirtildi. Proje kapsamında müze ve ören yerlerinde fiber altyapı, 5G teknolojisi, yapay zeka destekli veri analitiği, artırılmış gerçeklik ve sesli rehber gibi yeni nesil teknolojilerin de kullanılması planlanıyor.

Öte yandan kültürel mirasa ilişkin stratejik verilerin Türkiye sınırları içerisindeki yerli altyapılarda muhafaza edilmesiyle veri güvenliğinin de güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Yeni sistemin tamamlanmasıyla birlikte vatandaşların müze ve ören yerlerine erişiminin kolaylaştırılması, gişelerde oluşabilecek yoğunlukların azaltılması ve kültürel miras alanlarında daha teknolojik bir ziyaret deneyimi sunulması hedefleniyor.

Kaynak:Şırnak Haber 73

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.