Atıl Tarım Araziler Konusunda Bilgilendirme Yapıldı
İl Müdür Yardımcısı Hurşit Acar, TRT GAP Diyarbakır Radyosu Yöremizden Programına canlı telefon ile bağlanarak Şırnak ili genelinde Atıl Tarım Arazileri ile ilgili çalışmalar hakkında; "İlimiz geniş bir yüz ölçüme sahip olup, ilin toplam tarım alanı 1.543.433 dekardır. Konumu, coğrafik yapısı ve iklim özelikleri bakımından GAP ve ZAP havzaları içerisinde yer almaktadır. GAP havzasında: Silopi, Cizre, İdil ve Güçlükonak ilçeleri, ZAP havzasında ise Merkez, Uludere ve Beytüşşebap ilçeleri kalmaktadır. GAP havzasında daha çok tarla tarımı, ZAP havzasında ise daha çok hayvancılık yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.
Şırnak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 2021 yılında yapılan çalışmalarda Şırnak genelinde toplam 76.683 dekar atıl durumda bulunan tarım arazisinin olduğunun tespit edildiğini söyleyen Acar, Atıl Tarım Arazilerinin Değerlendirilmesi Projesindeki amaç ve hedefleri arasında Şırnak merkez ve ilçelerinde hali hazırda kullanım potansiyeli bulunan ancak atıl durumda kalmaya devam eden, atıl tarım arazilerinin değerlendirilmesi, üreticileri alternatif bir gelir kaynağının sunulması, ilde istihdama katkı sağlamak ve çiftçileri tarım alanında eğitmek ve bilgilendirmek olduğunu dile getirdi.
Bu amaçla 2021 yılında Tarım ve Orman Bakanlığının, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Şırnak Valiliği İl Özel İdaresi tarafından desteklenen projeler ile Şırnak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 3300 dekar Atıl durumda tespit edilen tarım arazilerinin tarıma kazandırılması için Antep fıstığı fidanı sertifikalı 150 ton/7500 da buğday, 21 ton/1050 da arpa, 9 ton/750 da mercimek tohumu dağıtımı yapılarak, toplamda 12.600 dekar atıl durumda bulunan tarım arazilerinin gelir getirici olacak şekilde tarıma kazandırılması çalışmaları yapıldığı ayrıca belirtildi.
Atıl durumdaki arazilerin değerlendirilmesi projeleri kapsamında 2021 yılında 178 çiftçinin desteklendiğini aktaran İl Müdür Yardımcısı Acar; 2022 yılı ve sonraki yıllarda da atıl durumda bulunan arazilerin gelir getirici olacak şekilde tarıma kazandırılması çalışmaları kapsamında; arazi durumuna göre sertifikalı tohum (buğday, arpa, mercimek) ve sertifikalı fidan (badem, bağ, antep fıstığı) ile ilgili desteklerin devem edilmesi yönünden çalışmalarının devam edeceğini söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.