Bölgenin En İyi Laboratuarı Şırnak Üniversitesi’ne Kuruldu

Bölgenin En İyi Laboratuarı Şırnak Üniversitesi’ne Kuruldu

Şırnak Üniversitesi Yönetim Kurulu bu yıl bütçesinin büyük bir bölümünü laboratuarlara ayırdı. Bu kapsamda Sağlık Bilimleri Fakültesine bölgenin en donanımlı sağlık laboratuarını kurdu.

Şırnak Üniversitesi Yönetim Kurulu bu yıl bütçesinin büyük bir bölümünü laboratuarlara ayırdı. Bu kapsamda Sağlık Bilimleri Fakültesine bölgenin en donanımlı sağlık laboratuarını kurdu.

Şırnak Üniversitesi’nde 2019 yılında kurulan Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde bulunan Sağlık Yönetimi ve Sosyal Hizmetler bölümlerinde şuanda 336 öğrenci eğitim görüyor. Önümüzdeki dönemde ise Hemşirelik ve ebelik bölümleri öğrenci almaya başlayacak. Öğrencilerin tam donanımlı bir ortamda eğitim görmelerini sağlamak için harekete geçen Şırnak Üniversitesi Yönetim Kurulu bölgenin en donanımlı laboratuarlarından birini Sağlık Bilimleri Fakültesine kurdu.

BU LABORATUAR TIP FAKÜLTESİNİN KURULMASINA HAZIRLIK

Hastane ortamını aratmayan laboratuar ilerde kurulması düşünülen TIP Fakültesi için bir hazırlık. Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde kurulan laboratuarın açılışını Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Dr. Reşat Sakur ve Öğretim görevlileri ile gerçekleştiren Rektör Prof.Dr. Abdurrahim Alkış, laboratuarı dolaşarak bölüm başkanından bilgi aldı.

İnceleme sonrası açıklamalarda bulunan Rektör Prof.Dr. Alkış; “Üniversite yönetimi olarak bu sene bütçemizin önemli bir kısmını laboratuarlara ayırdık. Hemşirelik bölümü için iyi bir laboratuar, bölgenin en iyi laboratuarlarından birini tesis etmiş bulunmaktayız. İleri de ebelik bölümü içinde benzeri bir laboratuar hazırlamayı düşünüyoruz. Sağlık alanında yapılan her yatırımı ülkemize yapılan büyük bir kazanç olarak üdşünüyoruz. Bu çalışmalarımızın devam edeceğini söyleyebilirim. Şimdiki yaptığımız çalışmalar ilerde Tıp Fakültesinin kurulmasına hazırlık mahiyetinde olacaktır. Bu tür yatırımların memleketimize, üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

img-4177.jpg

Gelecek dönem hemşirelik be ebelik bölümlerine de öğrenci alacaklarını belirten Prof. Dr. Alkış; “Sağlık bilimleri fakültemiz 2019 yılında kuruldu. 336 öğrencimiz bulunmakta. 2 bölümde öğrenci alımı yapmaktayız. Önümüzdeki dönemde de hemşirelik ve ebelik bölümlerinde öğrenci almayı planlıyoruz” dedi.

img-4192.jpg

Kurulan Laboratuarın hastaneden farkının olmadığını belirten Hemşirelik Bölüm Başkanı Dr.Öğretim Üyesi Engin Turan; “Hemşirelik temel beceri geliştirme laboratuarında aynı anda 50 öğrenciyi uygulama için alabiliriz. Eğitim alanında da 90 öğrenciye aynı anda eğitim verilebilir. Hastane ortamında bulunan tüm malzemeleri alıp laboratuarımızda dizayn ettik. Çocuk yoğun bakım ve yetişkin yoğun bakımlarında kullanılan cihazlarımız var. Bu cihazlar sayesinde ilaçların dozları daha dikkatli bir şekilde ayarlanabiliyor. Mikroskoplarımız var. Bakteri ve gözle görülemeyecek bazı mikroorganizmaları incelemek için aldığımız. Maketlerimiz var. Tam boy. Öğrencinin herşeyi görebileceği bir anatomi laboratuarımız var. Bütün maketlerimiz mevcut. Şuanda öğrenci buraya geldiği anda kendini hastanedeymiş gibi hissedecek. Hastanede neler yapılıyorsa yüzde 90’ını görmüş olacak. Hastanenin bir provası gibi. Donanımlı bir şekilde buradan ayrılmış olacak” dedi.

img-4193.jpg

İŞTE O LABORATUARIN ÖZELLİKLERİ
TEMEL BECERİ LABORATUARI, ANATOMİ LABORATUARI VE EĞİTİM LABORATUARI

Öğrenci başına yaklaşık 2-3 metrekare alan hesabıyla 40-60 öğrencinin eğitim alabileceği görsellik ve uygulamanın bir arada sunulduğu 124 metrekare alana sahip laboratuvar ortamıdır. Öğrencilere toplu olarak anlatım ve gösterim yapılabileceği projeksiyon veya smartboard(akıllı tahta) üzerinden eğitim yapılabilmekle beraber tek seferde 50 öğrenciye hemşirelik uygulamaları eğitimleri verilebilmektedir. Ayrıca doğal ve yapay aydınlatma, havalandırma düzeni ve termal konforu sağlayan ısıtma düzenine sahiptir. Hemşirelik bakımı ve uygulamalarının yapıldığı ve tam boy hasta eğitim mankenlerinin bulunduğu 2 adet hasta ünitesine sahiptir. Cerrahi ve normal el hijyeninin uygulandığı el yıkama ünitesinin yanı sıra, eğitim mankeleri, anatomik maketler ve simülatörlerle birlikte diğer eğitim gereçlerinin korunabileceği yeterli sayıda kapaklı ve çekmeceli dolap sistemine sahiptir. Uygulama laboratuarı, hemşirelik öğrencilerinin eğitiminde kullanılmak üzere yeterli düzeyde ileri teknolojik araç gereçlerle donatılmıştır.

img-4195.jpg

HEMŞİRE SİMÜLASYON MERKEZİ

Tam boy yetişkin hasta bakım simülatörü, Yoğun bakım hasta ünitesi, kamera kayıt sisteminin olduğu uygulama odası, çalışma ve oturma deski, bilgisayar sisteminin olduğu kayıt kontrol odası ve simülasyon odasında yapılan uygulamaların eğitim alan diğer bireyler tarafından değerlendirilebildiği rahat oturma ortamı ve bilgisayardaki kayıtları izlemeleri için büyük ekranların ve yazı tahtasının da bulunduğu debrifing salonundan oluşan 3 alandan oluşmaktadır. Uygulama odasındaki tam boy yetişkin insan simülatörü üzerinde temel hemşirelik uygulamaları eğitimi verilmesinin yanı sıra bilgisayarla önceden oluşturulmuş ve sonradan da eklenebilen hasta senaryoları bulunmaktadır. Bu senaryolar sayesinde öğrenciler gerçek hastalarla karşılaşmadan önce hastalara karşı doğru yaklaşım ve bakım uygulamalarını öğrenmektedirler.

Şırnak Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer alan temel beceri ve simülasyon laboratuarları, Avrupa standartlarına uygun dizayn edilmiştir.

.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.