CHP Şanlıurfa Milletvekili Tanal, Silopi’deki Sağlık Sorununa Tepki Göstererek Gündeme Taşıdı
Silopi Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde yaşanan yoğunluk ve tek nöbetçi eczane nedeniyle oluşan uzun ilaç kuyruklarına dikkat çeken Tanal, yaşananların geçici bir aksaklık değil, açık bir anayasal hak ihlali olduğunu vurguladı.
Şırnak’ın en yoğun nüfuslu ilçelerinden biri olan Silopi’de sağlık sisteminde yaşanan sorunlar kamuoyunun tepkisini çekmeye devam ediyor. Silopi Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde hastaların saatlerce beklemek zorunda kaldığı, koridorların dolup taştığı ve acil müdahale gerektiren vakaların dahi geciktiği yönündeki görüntüler tartışma yarattı.
CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla Sağlık Bakanlığı’nı göreve çağırdı. Tanal, Silopi’de yaşananların sıradan bir yoğunluk olarak değerlendirilemeyeceğini belirterek, durumun sağlık hizmetinin fiilen işlemez hale gelmesi anlamına geldiğini ifade etti.
“İnsan Onuruna Aykırı Koşullar Oluştu”
Acil serviste yaşanan tabloya dikkat çeken Tanal, çocuklar, yaşlılar ve acil müdahale bekleyen hastaların insan onuruna aykırı şartlarda sağlık hizmetine ulaşmaya çalıştığını belirtti. Bu ortamda etkin triyaj yapılmasının, zamanında müdahalenin ve hasta güvenliğinin sağlanmasının mümkün olmadığını vurguladı.
Tek Nöbetçi Eczane Tepki Çekti
Silopi gibi nüfusu yüksek ve acil hasta yükü fazla olan bir ilçede yalnızca bir nöbetçi eczanenin hizmet vermesini de eleştiren Tanal, bu durumun tedavinin devamını sağlayan ilaca erişimi fiilen engellediğini söyledi. Yaşanan sorunun, sağlık hizmetinin bütünlüğünü bozduğunu dile getirdi.
“Anayasa Açık, Devlet Yükümlülüğünü Yerine Getirmiyor”
Tanal, Anayasa’nın 56’ncı maddesini hatırlatarak devletin herkesin beden ve ruh sağlığını korumakla yükümlü olduğunu, 17’nci maddenin ise yaşam hakkını güvence altına aldığını ifade etti. Sağlığa erişimin geciktirilmesinin yaşam hakkını doğrudan tehlikeye soktuğunu vurgulayan Tanal, Silopi’de devletin sağlık alanındaki pozitif yükümlülüğünü yerine getirmediğini savundu.

Sağlık Bakanlığı’na Net Çağrı
Açıklamasında çözüm önerilerini de sıralayan Mahmut Tanal, şu taleplerde bulundu:
Silopi Devlet Hastanesi’nin acil servis kapasitesinin derhal artırılması
Hekim, hemşire ve sağlık personeli sayısının kalıcı biçimde güçlendirilmesi
Fiziki alan ve yatak kapasitesinin acilen genişletilmesi
İlçedeki nöbetçi eczane sayısının en az ikiye çıkarılması
“Silopi Halkı Kaderine Terk Edilemez”
Sağlığın bir lütuf ya da ayrıcalık olmadığını vurgulayan Tanal, bunun ertelenemez ve devredilemez bir temel hak olduğunu ifade etti. Silopi’de yaşanan tabloyu görmezden gelenlerin hem hukuki hem de vicdani sorumluluk taşıdığını belirten Tanal, Silopi halkının sağlık hakkının sahipsiz olmadığını söyledi.
Şırnak’ın Silopi ilçesinde yaşananlar bir aksaklık ya da geçici yoğunluk değildir.
— Av.Mahmut TANAL (@MTanal) December 22, 2025
Bu tablo sağlık hizmetinin fiilen çökmesi ve anayasal hakların açık ihlalidir.
Silopi Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde koridorlar doludur.
Hastalar saatlerce beklemekte çocuklar yaşlılar ve acil… pic.twitter.com/OzrjQb3fQ3
Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.