Cizre Barajı için çalışmalar resmen başladı, İşte kamulaştırma yapılan alanlar

Cizre Barajı için çalışmalar resmen başladı, İşte kamulaştırma yapılan alanlar

Cizre Barajı Projesi için acele kamulaştırma kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak projenin ilk aşaması için çalışma başlatılacak alanlar ve yapılacak çalışmalar resmen belli oldu.

İlk defa 2002 yılında Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında gündeme gelerek yatırım programına dahil edilen Cizre Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi zaman gündeme gelerek proje hakkında açıklamalar yapıldı. Proje Resmi Gazete’de yayımlanarak kesinlik kazandı.

RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

20 Nisan 2024 tarihli gazetede, projeye ilişkin acele kamulaştırma kararı yayımlanarak kesinlik kazandı.

KAMULAŞTIRMA YAPILAN ALANLAR

Projenin ilk aşaması olarak çalışma alanı, malzeme sahası ve göl alanı oluşturma amacıyla Cizre ilçesi Dirsekli Mahallesi’nde 138 parsel, Ulaş Mahallesi’nde 100 parsel, Aşağıdere Mahallesi’nde 5 parsel ve Çatalköy Mahallesi’nde ise 12 parsel kamulaştırılacak.

czrbaraj1.jpg

Cizre Barajı ve HES Projesi için 49 yıl boyunca geçerli olacak şekilde üretim lisansı verilmişti.

czrbarj2.jpg

PROJE HAKKINDA YAKIN ZAMANDA YAPILAN AÇIKLAMALAR

Mart 2024: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Yapımına başlayacağımız Cizre Barajı’yla Cizre ve İdil ovalarının toplamda 640 bin dekar zirai arazisini suyla buluşturacağız. 307 bin dönüm zirai araziyi daha suyla buluşturacağız”

Ağustos 2023: Şırnak milletvekili Arslan Tatar, “Yapım işine en kısa sürede başlayıp 3 yıl içinde tamamlanması ve enerji üretimine başlanması hedeflenmektedir.”

Nisan 2019: Cizre Kaymakamlığı, “Cizre Barajı ve HES Projesinin tamamlanmasıyla, Nusaybin-Cizre-İdil Ovalarında yapılacak sulu tarım ile 100 bin kişiye istihdam, 2045 yılına kadar güvenli içme suyu ihtiyacı karşılayacak.”

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.