Cudi Dağı Yanıyor! Müdahale Yok İddiası

Cudi Dağı Yanıyor! Müdahale Yok İddiası

Cudi' dağlarında iki gündür çıkan orman yangınına ne müdahale edildiğini ne de sivillerin söndürme çalışmalarına izin verildiğini söyleyen YSP, yangına karşı derhal önlem alınmasını istedi.

Hakkari‘deki Cudî Dağı eteklerinde, Şırnak ile Silopi ilçesi arasında bulunan bölgede orman yangını çıktı.

Yangının geniş bir alana yayıldığı ve dumanların Silopi’ye de ulaştığı bildirildi.

Yeşil Sol Parti (YSP), sosyal medya hesabından yangına karşı derhal önlem alınmasını istedi. Yangına müdahale edilmediğini ve sivillerin girişiminin de engellendiğini belirten YSP Şırnak Milletvekili Uysal'ın yaptığı açıklamada şunlar denildi:

"Dün akşam saatlerinde Cudi Dağı yakınında bulunan Sorbitme (Karaca) köyünde bulunan ormanlık alanda yangın çıktığını anımsatan Uysal, yangınla birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı’na bilgi geçtiklerini ve bakanlığın kısa sürede geri dönüş sağlayacaklarına dair bilgi verdiklerini ancak daha sonra ise konuya dair bir yanıt alamadıklarını paylaştı. Uysal, bugün ise tekrardan bakanlığa ulaştıklarını ancak bakanlığın kendilerine yangın ihbarının gelmediğini söylediğini aktardı."

"YANGIN YOK" İDDİASI

Uysal, Şırnak'ın bağlı olduğu Urfa Orman Bölge Müdürlüğü ile görüşme yaptıklarını ancak müdürlüğün de yangına dair bir kaydın olmadığı bu nedenle söndürme çalışmasının da olmadığı yönünde geri dönüş yaptığını söyledi. Uysal, pek çok ilgili kurum ile yaptıkları görüşmelerde olumsuz sonuç aldıklarını belirterek, “Silopi ilçe merkezinde dün akşam saatlerinde çekildiği iddia edilen görüntülerde dağlık alanda ateşin/yangının olduğu görülmektedir. İlgili görüntüler sorumlu kurumla paylaşılmış, derhal müdahale edilmesi talebimiz iletilmiştir” dedi.

Resim

"30 DEFA YANGIN ÇIKTI"

Aynı bölgede daha önce en az 30 defa yangın çıktığını ve onlarca hektarlık alanın kül olduğunu anımsatan Uysal, “Doğa, ormanlar ve eko-sistem bütün canlılara aittir. Nerede ve hangi nedenle olursa olsun, doğaya karşı geliştirilen her türlü saldırı bütün insanlığa ve geleceğimize karşı yapılmıştır. Cudi’de iddia edilen yangın alanının askeri yasak bölgesi ilan edilen ‘Özel Güvenlik Bölgesi’ içinde kalması nedeniyle halkın kaygıları yüksek, müdahale etme imkanları ise bulunmamaktadır. İfade edilmelidir ki yangına dair her iddia ciddiyetle araştırılmalıdır. Müdahaleyi engelleyici güvenlikçi politikalardan vazgeçilmelidir” diye konuştu.

Nevroz Uysal basın açıklaması yaptı

"KABUL ETMİYORUZ"

Yangına müdahale edilmemesinin sebebini soran Uysal, "Dün akşam başladığı iddia edilen yangına müdahale edilmemesini, güvenlik gerekçesi ve rant alanına dönüşen ağaç kıyımından ayrı düşünemeyiz. Bu nedenle rant uğruna ülkenin geleceğini kesen, yakan ve güvenlik gerekçesini arkasına sığınan anlayışı/politikayı kabul etmiyoruz” diye belirtti.

DİYARBAKIR BAROSU: ORMANLAR YAŞAMIN GELECEĞİ

Diyarbakır Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu da yangına müdahale edilmesi çağrısı yaptı. Komisyonun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada "Şırnak Cudi Dağı’nda ormanlık alanlarda çıkan yangını üzülerek takip etmekteyiz. Kamuoyuna yansıyan haberlerde; yangına yetkililer tarafından müdahale edilmediği, yangını söndürmek isteyen gönüllülerin engellendiği iddia edilmektedir. Ormanların; yaşamın ve doğanın geleceği olduğu gerçeğini hatırlatıyor, yetkilileri derhal yangına müdahale etmeye davet ediyoruz." ifadelerine yer verildi.

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.