DEM Partili Aslan! Kasrik Boğazı Sular Altında Kalacak
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığı tarafından başlatılan Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi Kasrik Boğazı ve Çevresinin tescil işlemi 03.03.2020 tarihli ve 2191 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylanıp olup 04/03/2020 tarihli ve 31058 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak ‘’Kesin Korunacak Hassas Alan’’ olarak ilan edildi.
Dicle Nehri üzerinde yeni bir barajın yapımına başlandı. Cizre Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin (HES) Batman‘a bağlı Hasankeyf ilçesinde tarihi yapıların yok olmasına neden olan Ilısu Barajı’ndan sonra bölgedeki ikinci büyük baraj olacağı belirtiliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün ortak projesi olan ve CB Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. isimli şirkete ihale edilen barajın üretim lisansı 16 Şubat 2023 tarihinde şirket tarafından alındı.
Devlet Su İşleri (DSİ), tesis kurulumu için bölgede 255 parseli acele kamulaştırdı. Barajın gövde yeri, 1’inci aşama çalışma alanı, malzeme sahası ve göl alanı oluşturma amacıyla Cizre’nin Dirsekli Mahallesi’nde 138 parsel, Ulaş Mahallesi’nde 100 parsel, Aşağıdere Mahallesi’nde 5 parsel ve Çatalköy Mahallesi’nde ise 12 parsel acilen kamulaştırıldı. Baraj için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 16 Şubat 2023 tarihli Kurul Kararıyla 49 yıl boyunca geçerli olacak şekilde üretim lisansı verildi.
Dicle Nehri üzerinde kurulacak olan Cizre Barajının yapımına geçtiğimiz aylarda başlanmıştı.
DEM PARTİ MİLLETVEKİLİ ASLAN’DAN TEPKİ
Cizre Barajı’nın yapılmasıyla beraber ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ olan Kasrik Boğazı’nın sular atlında kalacağını ifade eden DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan,; “Şırnak Cizre’de Dicle Nehri Üzerinde Cizre Barajı ve HES projesi yıllardır söylenip bekletilen bir meseleydi. Uzunca yıllar Devlet Su İşlerinin usulsüz kamulaştırmalarıyla gündeme geldi. Ancak bu sene bu proje için düğmeye basıldı. Ve şuanda ilgili baraj tıpkı Hasankeyf’in sular altında kaldığı gibi Cizre’nin sembolü olan doğal sit alanı olan ‘kesin korunacak hassas alan’ ilan edilmesine rağmen Kasrik Boğazını da içinde bırakan ilgili projeye başlandı. Dicle nehri aynı zamanda Irak Kürdistan Bölgesel yönetimi içinde büyük bir su kaynağı. Türkiye ve Irak arasında güvenlik bakış açısıyla son yıllarda yürütülen ilişkiler ve sözleşmelerde Dicle Nehri suyunun kullanımı ile ilgili nasıl bir protokol ve anlaşma yapıldı. Su gelecek dönem için en önemli savaş gerekçelerinden biri diye ifade edilirken, siyasi bir araca dönüştürülen Dicle Nehri suyunun nasıl olacakta halklar ve devletler arasında barışçıl bir politikaya zemin sağladığı savunulabilecek” dedi.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.