Diyarbakır'da 140 Haneli Köye 6 Gündür Elektrik Verilmiyor

Diyarbakır'da 140 Haneli Köye 6 Gündür Elektrik Verilmiyor

Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Düzova (Qerhêta) köyü, DEDAŞ’ın borç bahanesiyle elektrik direkleri ve trafoları sökmesiyle 6 gündür elektriksiz kalmış durumda. Köy halkı bu sorunun yetkililer tarafından derhal çözülmesini istiyor.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Yaprakbaşı (Barê) ve Düzova (Qerhêta) köyleri Haziran ayında elektriksiz bırakıldıkları için Diyarbakır-Mardin yolunu trafiğe kapatarak tepki göstermişti.

Son olarak bir hafta önce köye giden DEDAŞ ekipleri, borçlarını ödemedikleri gerekçesiyle köydeki elektrik direklerini ve sondajlara ait trafoları söküp götürdü.

Rûdaw Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak’a konuşan köylüler, 140 haneli ve 800 nüfuslu köyde elektrik olmadığı için büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Köy arazisinin devlet hazinesine bağlı olduğunu belirten köylülerden biri, “Bu yüzden DEDAŞ bize abonelik vermedi. Trafo ve sayaç bağladı ve harcanan elektrik karşılığında fatura ödeyeceğimizi söylediler. Kabul ettik ama daha fatura gelmeden elektriği kestiler. Şimdi faturalar gelmiş ve bizim bunu ödeyebilecek imkanımız yok. İçme suyumuz yok. Barajdan getiriliyor ama o da içilmiyor” dedi.

Köyde oksijen cihazına bağlı hastaların bulunduğunu ve bazı ailelerin köyü terk ettiğini belirtiliyor.

Elektrik kesintisinden dolayı suların kesildiği köyde temizlik, yemek, çocuk bakımı, hayvanların su ihtiyacı gibi günlük rutinler de yapılamaz duruma geldi. Köylüler, içme suyu ihtiyacını karşılamak için, çevre köylerden traktörlerle su taşıyor.

“Kaçak elektriğimiz yok”

Rûdaw’a konuşan Şeyhmus isimli diğer bir köylü ise kaçak elektrik kullandıkları yönündeki iddiaları reddederek, “Gelip baksınlar. Tek bir kaçağımız yok, faturalarımızı ödüyoruz. Köyde çeşme yok, kuyulardan sondaj ile su çıkarıyoruz. O da olmasa göç etmek zorundayız” dedi.

DEDAŞ’ın kendilerine “çok kötü muamelede bulunduğunu” belirten diğer bir köylü ise, “Başımıza gelen kimsenin başına gelmedi. Kaymakama gittik, Valiye gittik kimse derdimize çare bulmuyor. Borcumuz varsa verelim diyoruz ama daha bize bunun bile fırsatı verilmedi” diye konuştu.

Durum nedeniyle savcılığa şikayette bulunan köylüler, bu mağduriyetin bir an önce giderilmesi için yetkililere seslendi.

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.