Eğitim-Sen’den Tepki: "Eğitim Hakkı Torpille Teslim Edilemez!"

Eğitim-Sen’den Tepki: "Eğitim Hakkı Torpille Teslim Edilemez!"
Şırnak’ta var olan öğretmen eksikliğinin yanında görevlendirme ile özellikle Uludere ve Beytüşşebap’ta görevli öğretmenlerin merkeze ve proje okullarına görevlendirilmesine Eğitim-Sen’den tepki geldi.

Her yıl eğitim öğretim sezonuna özellikle öğretmen eksikliği nedeniyle sancılı başlayan Şırnak’ta, özellikle Uludere ve Beytüşşebap’ta görevli olan çok sayıda öğretmen görevlendirme ile Şırnak merkeze ve proje okullarına görevlendirildi. Eğitim-Sen Şırnak Şubesi yapılan görevlendirmenin çocukların temek hakkı olan eğitim hakkının ihlal edildiğini belirtti.

Eğitim-Sen Şırnak Şubesi’nden yapılan açıklamada; “Şırnak genelinde yaşanan ciddi öğretmen açığı, özellikle Uludere ve Beytüşşebap ilçelerinde en ağır biçimde hissedilmektedir. Bu durum, eğitimde fırsat eşitliğini ortadan kaldırmakta ve çocukların en temel hakkı olan eğitim hakkını ihlal etmektedir. Öte yandan, mevcut öğretmenlerin bir kısmı, sendikaların referansı, torpil ve kayırmacı yöntemlerle ya da öğretmenlerin isteği dışında proje okullarına görevlendirilmesi yoluyla il merkezine alınmaktadır. Bu uygulamalar, dezavantajlı ilçeler ve okullarda öğrencileri daha da mağdur etmekte; yalnızca hukuka değil, aynı zamanda çocuğun üstün yararı ilkesine de açıkça aykırılık teşkil etmektedir.
Eğitim, Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış, her çocuğun doğuştan sahip olduğu temel bir haktır. Coğrafi konumu ya da ilçesi ne olursa olsun, hiçbir çocuğun nitelikli eğitime erişim hakkı elinden alınamaz” denildi.

Eğitim-Sen Şırnak Şubesi’nden yapılan açıklamada şu çözüm önerilerine yer verildi;

  • Şırnak genelindeki öğretmen açığının kapatılması için ek atamalar yapılmalı.
  • Öğretmenlerin isteği dışında proje okullarına veya merkezlere kaydırılmasına son verilmeli.
  • İl içi görevlendirmeler objektif kriterlere ve kamuya açık şekilde yapılmalıdır.
  • Dezavantajlı bölgelerde görev yapacak öğretmenlere barınma, ekonomik destek ve ek hizmet puanı gibi teşvikler sağlanmalı.
  • Tüm kararlar, siyasi ya da kişisel çıkarlar yerine çocukların geleceğini merkeze alarak alınmalı.
  • Bizler, yetkilileri ve karar vericileri, Şırnak’ın tüm ilçelerindeki çocuklar için acilen adil, şeffaf ve eşitlikçi bir öğretmen görevlendirme politikası uygulamaya davet ediyoruz.

    4d2d59d8-e1e4-46a7-a13f-a73bac5e08ab.jpg

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.