Meteoroloji Zirai Don Uyarısı: Tarımsal Faaliyetlerde Önemli Dönemeç

Meteoroloji Zirai Don Uyarısı: Tarımsal Faaliyetlerde Önemli Dönemeç

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, ülkemizde mevsim normallerinin altında seyreden sıcaklıkların etkisiyle zirai don uyarıları devam ediyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, ülkemizde mevsim normallerinin altında seyreden sıcaklıkların etkisiyle zirai don uyarıları devam ediyor. Özellikle İç Ege, İç Anadolu, Batı Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Karadeniz'in iç bölgeleri ve Doğu Anadolu'da çiftçilerimizin dikkatli olmaları gereken bir dönemeç yaşanıyor. Pazar ve Pazartesi günleri sabah saatlerinde görülebilecek zirai don olaylarına karşı gerekli tedbirlerin alınması büyük önem taşıyor.

Pazar günü sabah saatlerinde İç Ege ve İç Anadolu'da hafif şiddette zirai don yaşanması beklenirken, Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde hafif, yükseklerinde ise orta şiddette don olayları görülebilir. Özellikle İç Anadolu'nun kuzeybatısı, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ve Doğu Anadolu'da ise yer yer kuvvetli zirai don etkisi hissedilebilir. Pazartesi günü ise İç Ege, Batı Karadeniz'in iç kesimleri ve İç Anadolu'da hafif zirai don beklenirken, Doğu Anadolu'nun bazı bölgelerinde ise kuvvetli zirai don olaylarına maruz kalınabilir.

Çiftçiler İçin Önemli Uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkilileri, olası olumsuzluklara karşı özellikle çiftçilerin dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiği konusunda uyarıyor. Tarımsal faaliyetlerde bulunan vatandaşlarımızın, mevcut hava koşullarına göre gerekli önlemleri alarak ürünlerini korumaları büyük önem taşıyor. Zirai don riski bulunan bölgelerde bulunan çiftçilerimizin, mümkünse seralarını ve tarım alanlarını koruyucu önlemlerle dondan korumaları gerekiyor.

Tedbirlerin Alınması İçin Öneriler

Zirai don riskinin olduğu bölgelerde bulunan vatandaşlarımızın, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıları dikkate almaları önemlidir. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde bulunan işletme sahipleri ve çiftçiler, don olaylarına karşı gerekli tedbirleri almalıdır. Bunlar arasında;

• Seraların Kapatılması: Sera içi sıcaklığını korumak için seraların kapatılması ve gerekirse ısıtma sistemlerinin devreye sokulması önemlidir.

• Ürünlerin Korunması: Tarım alanlarında bulunan ürünlerin örtü malzemeleri ile korunması, don riskini minimize etmede etkili bir yöntemdir.

• Su Pompalarının Kullanılması: Sulama suyu pompalarının devamlı çalıştırılması, suyun donmasını engelleyerek bitkilerin zarar görmesini önler.

• Gece İzleme: Don riskinin yoğun olduğu gece saatlerinde, tarım alanlarının sürekli olarak izlenmesi ve gerektiğinde müdahale edilmesi gerekmektedir.

zzz.jpg

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.