ÖĞRENCİLERE TALASEMİ EĞİTİMİ VERİLDİ

ÖĞRENCİLERE TALASEMİ EĞİTİMİ VERİLDİ

Şırnak Talasemi Derneği Başkanı Nurullah Bartan, Habur Anadolu Lisesi öğrencilerine talasemi eğitimi verdi.

Şırnak Talasemi Derneği Başkanı Bartan, dernek olarak Silopi’deki bulunan merkez ortaokulları ve ortaöğretim kurumlarındaki öğrencilere yönelik Hemoglobinopati (Talasemi ve Orak Hücre Anemisi) hastalığı hakkında bilgilendirmek, evlilik öncesi Talasemi testine teşvik etmek ve bu hastalıkla hep birlikte mücadele ederek, hasta çocuk doğumunun önüne geçmek amacı ile tüm okulları ziyaret ederek, Talasemi (Akdeniz Anemisi) bilgilendirme seminerleri düzenlemek için eğitimlere başladıklarını ifade etti.

Talasemi, halk dilinde Akdeniz Anemisi olarak da bilinen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyleyen Dernek Başkanı Bartan; “Akdeniz bölgelerinde görülen kalıtsal ve  taşıyıcı anne-babadan çocuklara geçen genetik bir kan hastalığıdır. Hem anne, hem de babanın Talasemi taşıyıcısı olması ile %25 ihtimalle Talasemi Major hastası çocuklar dünyaya gelmektedir. Ayrıca akraba evliliklerinin yoğun olduğu bölgelerde de bu hastalığa sık rastlanmaktadır. Tedavi süreci zor ve meşakkatli bir o kadar da yıpratıcı olması hasta ve aileyi zor duruma düşürmektedir. Hepimiz biliyoruz ki daha sağlıklı bir toplum oluşturmanın yolu, bilinçli toplumdan geçer. Evlilik öncesi yapacağımız Talasemi testi ile bu hastalığın önüne geçmek mümkündür. Genç kardeşlerimizin sağlıklı çocuk sahibi olmaları açısından hastalıklar hakkında bilinçli olmaları elzemdir” şeklinde konuştu.

Okul eğitimleri ile ilgili olarak hazırlanan bilgilendirme semineri ilk olarak Habur Anadolu Lisesi konferans salonunda gerçekleştirildi.

Seminerde konuşan Dernek Başkanı Bartan, Hemoglobinopati (Talasemi ve Orak Hücre Anemisi) hastalığının önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu, evlenmeden önce mutlaka Talasemi testi yapmalarını belirterek, sene sonuna kadar tüm merkez ortaokul ve ortaöğretim eğitim kurumlarını ziyaret ederek öğrencileri hastalık hakkında bilgilendirip bu hastalıkla hep birlikte mücadele etmeyi ve bu hastalığın önüne geçmeyi hedeflemekte olduklarını belirtti.

Ayrıca öğrencilere yönelik talasemi hastalığının; seyri, belirtileri, tanısı, korunma yolları, komplikasyonları, tedavisi hakkında eğitim verildi ve bilgilendirici broşürler dağıtıldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.