5 ayda, TBMM Dilekçe Komisyonu'na sahipsiz köpeklerle ilgili en fazla şikayet geldi.
15 Mayıs'tan bu yana 3,985 başvuru yapıldı. Yüzde 93'ü e-posta yoluyla geldi.
Komisyon, 1,771 dilekçe hakkında karar verdi ve 23 dilekçeyi işleme koymadı. Diğer dilekçelerin incelemesi sürüyor.
En çok şikayet başıboş köpeklerle ilgili
Vatandaşlar, sahipsiz köpek sorununun çözülmesini istedi. Bazıları köpeklerin toplanması, kısırlaştırılması ve yerleşim yerlerinden uzaklaştırılmasını istedi. Diğerleri ise sahipsiz hayvanlar konusunda cezaların artırılmasını talep etti.
Bunun yanı sıra, bir internet platformunun ve bir derneğin kapatılması talepleri de dikkati çekti.
Dilekçe Komisyonu, bazı talepler için mevzuat değişikliği gerektiğini belirtirken, diğerlerinin mevcut mevzuat çerçevesinde ele alındığını tespit etti.
Kısırlaştırma sayıları yetersiz kalıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yazısına göre, yerel yönetimlerin hayvan kısırlaştırma ve rehabilitasyon çalışmaları yetersiz. Ayrıca, hayvanların geri bırakılma zorunluluğu nedeniyle sahipsiz hayvan sayısı azalmıyor.
Türkiye Belediyeler Birliği, sokak hayvanlarına hizmetlerin toplum hassasiyetini göz önünde bulundurarak yürütülmeye çalışıldığını belirtti. Bu çerçevede, kayıt süresinin uzatılması, kısırlaştırma için fon oluşturulması ve bazı belediyelerin hayvan bakımı için destek talepleri geldi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, son 5 yılda 1 milyon 310 bin hayvanın kısırlaştırıldığını, 2 milyon 704 bin hayvanın rehabilite edildiğini ve 274 bin 940 hayvanın sahiplendirildiğini açıkladı. Rapor aynı zamanda, Ankara'da 90 bin, İstanbul'da 128 bin 900, İzmir'de de 450 bin, Şırnak’ta 4 bin sahipsiz köpek bulunduğunu belirtiyor.