Silopi Belediyesi Kültürel Değerleri Korumak İçin Kurslar Açtı!

Silopi Belediyesi Kültürel Değerleri Korumak İçin Kurslar Açtı!

Şırnak'ın Silopi ilçe Belediyesi, popüler kültüre ve kültürel asimilasyona karşı Silopi Belediyesi himayesinde Kültürel değerleri korumak için kurslar açtı.

Şırnak'ın Silopi Belediyesi, asimilasyon politikalarına karşı kültürel değerleri yaşatmak amacıyla bölgenin kültürel değerlerini yansıtan Şeleme, Dezbîng ve Doxîn kurslarını açtı.

Şırnak'ın Silopi İlçe Belediyesi, kadın belediyeciliği anlayışıyla sürdürdüğü çalışmaları kapsamında yeni kurslar açtı. Kadın Politikalar Müdürlüğü bünyesi altında kadınların tarihten günümüze gelen el emeği ve sanatını geliştirmek, yaşatmak ve kültürel asimilasyona karşı kadın emeği pazarında ücretsiz Dezbîng, Şeleme ve Doxîn kursları açıldı.

KADIN KÜLTÜRÜ

Belediye Meclis üyesi ve usta öğretici Besna Ceviz, kültürlerini kadın eliyle yaşatacaklarını belirtti. Temel amaçlarının toplumda kadının tarihsel el sanatlarını yaşatmak olduğunu vurgulayan Ceviz, “Amacımız günümüze kadar kadınların getirdiği kadın kültürünü, sanatını yaşatmaktır. Kültürümüzün ve sanatımızın yaşamımızın bir parçası olmasını istiyoruz. Annelerimiz olmazsa, bu kültür de yok olacak. Onun için biz de bu kültürü yeni nesle aktarmak adına böyle bir çalışma yapmayı gerekli gördük. Şimdi kadınların da başvurularını alıyoruz. İlk olarak Dezbîng, Şeleme ve Doxîn eğitimleri vereceğiz. Kadınların bu kadim sanatının kaybolmasını istemiyoruz” dedi.

ASİMİLASYON POLİTİKALARI

Asimilasyon politikalarına karşı mücadelenin önemine vurgu yapan Ceviz, “Kadın kültürüne ve sanatına yönelik asimilasyon politikaları var. Bu politikalar sonucunda bugüne kadar birçok şey yitirildi. Ama bizler bu çalışmamızla bu politikalara karşı durmak istiyoruz. Asimilasyon bize unutturuyor. Artık her şey teknoloji olmuş ve bu şekilde kültür yok oluyor. Silopi Belediyesi olarak bu çalışmayı başlattık. Kültürümüzün kaybolmaması için kadınları kurslarımıza çağırıyoruz. Kültürümüzü, dilimizi kaybetmemeliyiz. Sanatımızın, kültürümüzün aslında geleceğimiz olduğunu bilmeliyiz" diye belirtti.

DALLAR ÇOĞALTILACAK

Ceviz, gelecekte Silopi Belediyesi'ndeki kurs sayılarını artıracaklarını belirterek, “Başlangıçta bölge kültürünü yansıtan şeleme, doxîn ve dezbîng eğitimi vereceğiz. Ama diğer eski el sanatları alanında da eğitim vereceğiz. Bizim amacımız aynı zamanda kadınları da bir araya getirmektir. Kadın sanatın tanımıdır. Bu nedenle kültürümüze hep birlikte sahip çıkmalı, kültürümüzün kaybolmasına ve unutulmasına izin vermemeliyiz” diye konuştu.

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.