Silopi ilçesinin ismi nereden geliyor: İşte 4 bin yıllık tarih

Silopi ilçesinin ismi nereden geliyor: İşte 4 bin yıllık tarih

Silopi'nin ismi nereden geliyor? Şırnak'ın Silopi ilçesinin isminin nereden geldiği vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. İşte Milattan Önceye kadar dayanan Silopi'nin tarihi geçmişi.

Silopi ilçesi, Slopya, Kürtçe adı ile “Girkê Emo” veya “Girga Amo”

1928 yılına ait Türkiye Cumhuriyeti Dahiliye Vekaleti adlı kitapta “Girkê Emo” yani “Ömer tepesi” olarak geçmektedir.

Büveyhîler 940-1040 yılları arasında bölgeyi ele geçirir daha sonra Cizre Emirlikleri'nin eline geçmesi ile üç kola ayrılır. İlçedeki hakimiyeti ele geçiren Hacı Bedran Bey'in ölümünden sonra Silopi Ovası’nın idare ve yönetimi, oğlu Süleyman’a verildiği belirtilmektedir. O zamanlar Silopi Ovası’nın adı 'Silonun Ovası' olarak geçerdi. Böylece 'Silopi' adını buradan aldığı belirtilmektedir. Bu görüş Şerefhan el-Bidlisî (ö. 1012/1603)’nin“Şerefnâme eserinde geçmektedir.

silopi-2.png

Silopi, Silopya isminin, “kırılmaz, bükülmez” anlamındaki Arapça Salabya (Sulb) gelir. Kaynağı olmayan bir başka görüşe göre Silopya, Dicle Irmağı ile Batman Çayı arasındaki “Sub” topraklarından gelir. el-Cezire ve Yukarı Mezopotamya olarak bilinen topraklar bu isimle anılıyordu. Sub bölgesinin merkezi ise Meyafarikin (bugünkü Silvan/Diyarbakır) Burada yaşayan halk, zamanla Dicle Nehri üzerinden Cizre’nin doğusuna bugünkü Silopi ilçesinin güney kesimine yerleşmiş ve bu yöreye Silopya/Silopia adını vermişlerdir.

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum