Şırnak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ndeki Doktor Bir İlke İmza Attı!

Şırnak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ndeki Doktor Bir İlke İmza Attı!

Şırnak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde görevli olan Op. Dr. Refaettin Şahin bir ilke imza attı.

Şırnak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde Perinotoloji Uzmanı Op. Dr. Refaettin Şahin tarafından hastanede ilk defa Amniyosentez işlemi yapıldı.

Amniyosentez işlemi nedir ve hangi hastalarda yapılır bunun detayını Uzman Doktor Refaettin Şahin şu şekilde ifade etti;

" Hamilelikte Amniyosentez Nedir?

Gebelik sürecinde anne ve bebeğin sağlık durumunun araştırılması amacıyla birçok tarama testi yapılır. Bunlardan bazıları bebekte herhangi bir genetik hastalık bulunup bulunmadığının incelenmesini amaçlar. Tarama testlerinde risk artışı olması, ultrasonografik görüntülemede bebekte herhangi bir genetik hastalık şüphesinin bulunması, annenin daha önceden genetik hastalığı bulunan bir bebeğe hamile kalmış veya genetik bozukluğa sahip bir bebek dünyaya getirmiş olması gibi durumlarda gebelere tanı testi olarak amniyosentez işlemi yapılmalıdır.

Amniyosentez Nedir?

Anne karnında bebeğin içerisinde bulunduğu sıvı olan amniyon sıvısından örnek alınması ile gerçekleştirilen amniyosentez ile kromozom bozukluğu, genetik hastalık veya enfeksiyon gibi durumlar teşhis edilebilir. Amniosentez işlemi, genetik hastalıkların kesin tanısını sağlaması amacıyla perinatoloji uzmanları tarafından gerekli görülmesi halinde hamilelere uygulanmalıdır. Amniyosentez işlemi nedir sorusuna kısa bir yanıt olarak, hamile kadınlarda bebeğin içerisinde yüzdüğü sıvı olan amniyon sıvısından örnek alınması işlemi olduğu belirtilebilir. Amniyon sıvısının içerisinde bebeğin hücreleri yer alır. Bu nedenle bu sıvıdan alınan örneğin laboratuvar koşullarında incelenmesiyle birlikte pek çok hastalık teşhis edilebilir. Testin en sık yapılma nedeni kromozom bozukluğu şüphesi olsa da, genetik kökenli birçok hastalığın ve enfeksiyonların amniyosentez yoluyla teşhis edilebilmesi mümkündür. Amniyon sıvısı rahim içerisinde bulunur. Bu sıvıdan örnek almak için ince bir iğne yardımıyla karından rahim içerisine girilir. Düşük oranda da olsa bazı riskler taşıdığından, kar zarar durumu göz önünde bulundurularak yalnızca perinatoloji uzmanı tarafından gerekli görülmesi halinde yapılmalıdır."

hastane.jpg

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.