Şırnak Milletvekili Uysal, Şırnak’taki Sağlık Sorunlarını Meclise Taşıdı

Şırnak Milletvekili Uysal, Şırnak’taki Sağlık Sorunlarını Meclise Taşıdı
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi(Dem Parti) Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, Şırnak ve ilçelerinde sağlık sistemindeki sorunları meclise taşıdı.

Dem Partili Milletvekili Aslan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’de yaptığı konuşmada, Şırnak ve ilçelerindeki sağlık sorunlarını dile getirerek, Şırnak’ta yapımı devam eden bölge hastanesinin ne zaman tamamlanacağını sordu.

Milletvekili Aslan sözlerine şu ifadeler ile devam etti,

“İktidar Şırnak'ta 2003'ten bugüne kadar 4.6 milyar TL sağlık yatırımı yaptığını söylüyor. Yeni hastaneler, ek binalar, 112 binaları yatırım kalemlerini uzun bir liste halinde sıralıyor. Ama hakikat çok kısa. Şırnaklı bir yurttaş hala en temel hakkı olan sağlığa erişmek için Şırnak'ın ilçelerine, Diyarbakır'a, Mardin'e Hasta servisleriyle gitmek zorunda kalıyor. Her gün Şırnak ve ilçelerinden sabahın 3'ünde çevre illere kalkan servisler bulunuyor. Kâğıt üzerinde yatırım var. İhale, sözleşme, temel atma törenleri var. Gerçekte ise bitmeyen inşaatlar, atıl binalar, eksik tıbbi malzeme, bitmeyen kuyruklar, araya birilerini sokarak alınan randevular, uzman hekim eksiklikleri ve hijyenik olmayan hastaneler var. 2020'de ihale edilmiş, 2023'te tamamlanacak dendi. 2025'te ise sadece %49'u tamamlandı. Şimdi de 2026'da bitirileceği söyleniyor. Gerçekten sormak istiyorum. 5 yılda yarısını bile bitiremediğiniz bu hastanenin son 1 yılda nasıl bitirmeyi düşünüyorsunuz? Silopi Devlet Hastanesi'nin ek binası Eylül 2020'de temeli atıldı. 2022'de bitecek dendi. 2025'de tamamlanacağı söylenmişti. 2025 bitti. Ancak bina hala inşaatta. Beytüşşebap Devlet Hastanesi. Eski Devlet Hastanesi deprem nedeniyle boşaltıldı. Bir okul binasına götürüldü. Evet, yanlış duymadınız. Bir okul binasına. Burada da hem ameliyathane yok, yoğun bakım yok, acil servis ve poliklinikler iç içe, dar bir alanda. Geçici olarak ifade edilmişti. Ancak Beytüşşebap Hastanesi'nin durumu kalıcı hale getirildi. 2025'te yeni hastane bitirilecek denmişti. Ancak ödenek ödenmediği için inşaat yapı durdurulmuş. Yine Güçlükonak Devlet Hastanesi adı Devlet Hastanesi öyle dediğime bakmayın. Hastane demeye bin şahit ister. Sadece hemogram testi ve üç yataklı acil dışında ne ameliyat hanesi var, ne poliklinikleri, ne de doktorları var. Yine Uludere'deki nüfusa göre yatak sorunu yetersiz. Polikliniklerde uzman hekimler yok. Geçici dönem günlük saatlik usulü gelen uzman doktorlar var. Buralarda da ortopedi Kadın doğum dahiliye göz alanında sürekli bekleyen doktor yok. Hatta tomografi için Cizre'ye, Mardin'e, Diyarbakır'a bile sevkler yapılıyor. Şırnak'ta MHRS'den randevu almak çok zor. Bugün randevu almaya kalktığınızda Haziran 2026'ya kadar bile randevu veren bölümler var. Halk randevu alamıyor. Randevu alamadığı için acil servislere mecbur bırakılıyor. Acil servisler poliklinik gibi çalışıyor. Yıllık acil başvuru oranı Şırnak nüfusunun bazen 3 katı 4 katına kadar çıkıyor. Bu hem hekimleri tüketiyor hem de gerçek anlamda acillerin alabileceği riski büyüterek doğru sağlık hizmetini engelliyor. Sadece randevu için bile değil, enjektör, pansuman, reçete yenileme için bile saatlerce beklenilen kuyruklar oluşuyor. Şırnak'ta sağlık sistemi kağıtta var, gerçekte yok. Bu tabloyu tersine çevirene kadar Şırnak halkına insanca eşit nitelikli sağlık hakkına erişene kadar mecliste ve sahada takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.