Şırnak’ın Rafineri Hayali Sona Mı Erdi? Bakan Bayraktar’dan Önemli Açıklama

Şırnak’ın Rafineri Hayali Sona Mı Erdi? Bakan Bayraktar’dan Önemli Açıklama

Dün Şırnak’ın Gabar Dağı’nda bulunan Şehit Aybüke Yalçın 26 Nolu Petrol üretim sahasını ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’dan rafineri hakkında imalı açıklama. Akıllar gelen il soru Şırnak’ta rafineri kurulmayacak mı?

Şırnak’ta Petrol üretimi günlük 40 bin varili aşarak Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Aynı zamanda Türkiye’nin en kaliteli petrolünün üretildiği Şırnak’ta Şırnaklılar tek hayali var. Şırnaklılar istediği tek şey Şırnak’a rafineri kurulması. Kurulacak rafineri ile Şırnak’ta çıkan petrolün işletilmesi buna bağlı olarak istihdamın yaratılması.

Gabar Dağı'nda şehit Astsubay Esma Çevik ve şehit Öğretmen Aybüke Yalçın'ın adlarının verildiği iki sahada günlük yaklaşık 40 bin varil petrol üretimi seviyesine ulaşıldı. Üretimi 2024 yılı sonunda 100 bin varile çıkarmak üzere çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor.
Gabar Dağı'ndaki Şehit Aybüke Yalçın 26-29 petrol kuyusunu dün ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Şırnak’tan çıkan petrolün borular ile İdil’deki Botaş istasyonuna, ordan da Ceyhan Dört yola ulaştırılacağını söyledi. Bakan Bayraktar’ın bu açıklaması Şırnaklılarda şu soruyu akıllar getirdi. Rafineri hayal mi oldu?

0016e3b3-c6ea-479d-83fb-53e04cb7dc57-001.jpg

Şırnak’ta 7’den 70’e herkesin büyük umut ile beklediği rafineri Şırnak’ta kurulacak mı? Şırnaklılar, siyasilerin her fırsatta dillendirdiği rafineri Şırnak’ta kurulacak, istihdam artacak sözlerine mi yoksa Bakan Bayraktar’ın söylediklerine mi inanacak. Rafineri kurulması ile ilgili gelişmeleri zaman gösterecek ama petrolün Gabar’dan İdil BOTAŞ istasyonuna aktarılması için 35 kilometrelik bir boru hattına ihtiyaç var. 35 kilometrelik boru hattının yüzde 50’si bitmiş durumda. Şuanda Şırnak’tan çıkan ham petrol yaklaşık 200 tanker ile Batman’a gönderiliyor. 35 kilometrelik boru hattı tamamlandığında çıkan petrol direk olarak İdil BOTAŞ istasyonuna aktarılacak.

rafi-001.jpg

İşte Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklaması "Bugün 200'ün üzerinde tankerle bu ham petrolü taşıyoruz. Ama şu anda yapımı devam eden, yaklaşık yüzde 50'sini bitirdiğimiz, 35 kilometrelik ham petrol boru hattıyla da inşallah bu petrolü BOTAŞ'ın İdil istasyonuna götüreceğiz ve oradan da Ceyhan'a Dörtyol'a kadar ulaştıracağız. Dolayısıyla yoğun hummalı bir çalışma burada devam ediyor. Türkiye'nin en kaliteli petrolünü burada üretiyoruz. Burada 13 Eylül 2021'den itibaren çalışmalarımız yaklaşık 10 milyon varillik toplam petrol üretimini bizi getirdi. 3 bine yakın arkadaşımız burada çalışıyor. Dolayısıyla burada bu faaliyetler arttıkça inşallah Şırnak'a bu bölgeye çok ciddi bir iş, istihdam katkısı da olacak. Bu beraberinde diğer ekosistemi de buraya getirecek ve hakikaten bir dönem terörle anılan Gabar, Şırnak, bu bölge hakikaten artık zenginlikle ve istihdam artışıyla anılacak. Hem bu bölgeye hem de ülkemizin ekonomisine güç katmaya, can katmaya inşallah devam edecek."

Kaynak:Şilan BAHŞİŞ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.