Şırnaklı Esnaflar Dikkat! 1 Ocak’ta Yürürlüğe Girdi: Tüm İş Yerleri İçin Geçerli Oldu

Şırnaklı Esnaflar Dikkat! 1 Ocak’ta Yürürlüğe Girdi: Tüm İş Yerleri İçin Geçerli Oldu
Şırnaklı küçük esnaflar dikkat. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu\'nun 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla tüm iş yerleri için yürürlüğe girdiğini duyurdu

Şırnaklı küçük esnafı yakından ilgilendiren iş sağlığı ve güvenliği kanununda değişikliğe gidildi. Yapılan düzenleme ile İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla kamu işyerleri ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için “İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri” maddesi tüm işyerleri için yürürlüğe girdi.

Böylelikle 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekili tarafından; çalışanları arasından uygun nitelikte personel görevlendirmesi yaparak, gerekli belgeye sahip olması halinde kendisi üstlenerek, bakanlıkça yetkilendirilen OSGB ve ÇASMER’lerden hizmet alarak veya İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi görevlendirme şartı aranmaksızın bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlayarak yerine getirebilir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla tüm iş yerleri için yürürlüğe girdiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun, 30 Haziran 2012 tarihinde yayımlandığı ve kamu iş yerleri ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerleri için iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri başlıklı 6'ncı maddenin 5 kez ertelendiği hatırlatıldı. Ancak kanunun bu maddesinin 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla tüm iş yerleri için yürürlüğe girdiği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

Yürürlüğe giren bahse konu yükümlülük, mevcutta var olan ve getirilecek kolaylaştırıcı düzenlemelerle çok düşük maliyet ile karşılanabilecek. 50'den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinin işverenleri veya işveren vekilleri halihazırda iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini, Bakanlıkla protokol yapan açık öğretim kurumları ve üniversitelerce verilen eğitimi tamamlamak şartıyla İSG profesyoneli (iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi) görevlendirmesi zorunluğu olmaksızın kendileri yürütebilmektedirler. Bakanlığımız bu kapsamda yer alan bakkal, manav, terzi emlak bürosu gibi küçük esnaflarımızın yeni bir yükle karşılaşmaması için bir dizi yeni alternatif düzenleme üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.