Şırnak’ta 25 Kişilik Çığ Timi Oluşturuluyor
Şırnak, 1992'de yaşanan ve 86 vatandaşımızın hayatını kaybettiği Görmeç köyü çığ felaketiyle sarsılmıştı. Bu acı olayın ardından, Şırnak Afet ve Acil Durum (AFAD) İl Müdürlüğü, olası çığ felaketlerine karşı daha hazırlıklı olmak için harekete geçti.
25 Uzmandan Oluşan Çığ Timi Göreve Hazır!
AFAD, 25 kişilik özel bir arama-kurtarma ekibi kurarak, çığ olaylarına müdahale konusunda uzmanlaşmış bir ekip oluşturdu. Ekip, Van AFAD'dan gelen uzmanlar tarafından teorik ve uygulamalı eğitimlerden geçirildi. Namaz Dağı'nda gerçekleştirilen tatbikatlarda, çığ bölgesine ulaşım, arama-kurtarma teknikleri ve özel ekipman kullanımı gibi konularda detaylı eğitimler verildi.
Kar kalınlığının bir metreyi bulduğu Namaz Dağı bölgesinde düzenlenen eğitimde çığ timi, çığ bölgesine ulaşım, güvenli yaklaşım, kaba arama, gözle arama, ince arama, kazı, ikinci kez çığ düşmesi, gözetleme, kar altında kalanlara kısa sürede ulaşma ve malzemeler hakkında bilgilendirildi.
AFAD İl Müdürü Muzaffer İşlek; “Şırnak ilimiz topoğrafyası, coğrafyası gereği oldukça engebeli bir bölgede. Çok fazla karın yağdığı ilçelerimiz mevcut. Bu nedenlerden dolayı peyder pey çığ olayları meydana gelmekte. Bazen büyük çaplı olup afetlere dönüştüğü de bilinmektedir. Geçmiş dönemlerde, Türkiye’de en ölümcül çığ afeti 86 vefat ile Şırnak Merkeze bağlı Görmeç köyünde meydana geldiği kayıt altına alınmıştır. Bunun dışında Beytüşşebap’ın Çığlıca köyünde, diğer köylerimizde de 3-5 vefatlı çığ afetleri geçmiş tarihlerde kayıt altına alınmıştır. Bu coğrafyanın yarattığı Çığ olaylarından dolayı da bizimde Şırnak Afet Acil Durum Müdürlüğü olarak hazırlıklı olmamız gerektiği bilincindeyiz. Bu yönde de çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Şuanda çığ sondasından, buz kazmasından, kar küreğinden, sondalarda, sinyal alıcı-verici dediğimiz teknolojik cihazlara kadar tüm malzemelerimizi temin ettik. Envanterimize kattık ve personellerimiz şuan bu malzemeler ile birlikte eğitim ve tatbikat faaliyetlerini icra ediyorlar” dedi.
Çığ risk haritası oluşturduklarını belirten Müdür İşlek; “Biz hazırlıklı olmak zorundayız. Çığa müdahalenin dışında teknik personellerimiz, mühendislerimiz olası bir çığ afetinde nerede meydana gelir, nereler çığa duyarlı bölgelerdir. Bunu da başkanlığımızın afet risk azaltma dediğimiz programını kullanarak çığ duyarlılık haritalarını üretmekte ve bu ürettiğimiz haritaları paydaşlarımızla, karla mücadele yapan kurumlarımızla bu kritik riskli bölgeleri bu haritalar ile paylaşıyoruz. Bu şekilde bir kış döneminin risksiz geçirilmesi, vatandaşımızın huzur ve refahı için çalışmalar yürütmekteyiz. İnşallah hiçbir zaman bu acı olaylar ile karşılaşmayız ama coğrafyamız ve iklimimizden kaynaklı bu tür olaylar peyder pey meydana gelmekte. Bizde hazırlıklı olmak için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz”dedi.
Kaynak:Şilan BAHŞİŞ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.