ŞIRNAK’TA 300 YILLIK GELENEK

ŞIRNAK’TA 300 YILLIK GELENEK

Şırnak’ta, Cudi Dağı eteklerinde sürdürülen gelenek için yaklaşık 300 yıldır olduğu gibi bu sene de binlerce kişi, Balveren Mezarlığı'nı ziyaret etti.

Türkiye'nin farklı şehirlerinde yaşayan Şırnaklılar, her sene gerçekleştirdikleri geleneksel mezarlık ziyareti için Balveren beldesinde buluştu. Yaklaşık 300 yıldır, sürdürdükleri ziyareti bu yıl da gerçekleştiren Şırnaklılar, etkinliği, yıllık buluşma organizasyonu olarak gördüklerini söyledi.

Sabahın erken saatlerin Balveren Beldesi’nde bulunan mezarlığı ziyaret eden Şırnaklılar, burada çadırlar kurup, sabahın erken saatlerinde yemek pişirmeye başlıyorlar. Öğle ezanının okunması ile birlikte ailelerin pişirdikleri yemekler getirilip etkinliğe katılanlar için kurulan 100 metre uzunluğundaki yer sofralarına diziliyor.

Çevre köylerde yaşayanların da katıldığı Balveren mezarlığı ziyaretinde Kur'an-ı Kerim okunup, dua edildi. Her yıl Ekim ayının ilk Perşembe gününde gerçekleştirilen ziyaretin birlik ve beraberliği pekiştirdiği belirtildi.

Bu geleneği 300 yıldan fazladır sürdürdüklerini belirten vatandaşlardan Osman Yeren; “320 yıldır, biz bu geleneğimizi sürekli devam ettirip buraya gelip, ölülerimize adaklar adıyoruz, dualar ediyoruz. Yemekler pişiriyoruz, aşımızı paylaşıp birlikte yiyip ondan sonra bu geleneğimizi gelecek nesillere aktarmak için çocuklarımıza tembihleyip geleneğimizi devam ettirmek niyetindeyiz” dedi.

Şırnak Üniversitesi Rektörü ve aynı zamanda Balverenli olan Prof.Dr. Abdurrahim Alkış ise; “biz burada zaviya Mele Devreş denilen bir etkinliğe katılıyoruz. Burası bir zaviye. Mele Devreş’in zaviyesi. Zaviye köşe, kenar demek. Bizim inanışımıza göre. Burada vefat eden zaatlar, bedenen ölmüşler, fakat ruhen hayattalar. Bizi izliyorlar. Onlarda bu köşeye kendilerini çekmişler ve bizi izliyorlar. Bu izlemenin hatırlatılması babında böyle bir etkinlik yapılıyor. Bölgemizde çok sayıda zev bulunmaktadır. Fakat bir çoğu kesintiye uğramıştır. Burası 300 yıldır hiç kesintiye uğramamış. En başta burası kuran-ı Kerim okuma merkezli bir etkinlik. Köylülerimizin her biri kendi babasının, dedesinin mezarlarına gelip hatimler indiriyorlar. Bütün hatimler indirildikten sonra burada dualar okunuyor. Namaz kılınıyor. Mezarlık ile ilgili tadilat işi varsa duvar genişletiliyor. Alan genişletiliyor. Daha uygun hale getiriliyor” dedi.   

Yapılan etkinliğine tüm dünyaya örnek olması gerektiğini belirtten Vatandaşlardan Abdulkadir Alkış ise; “Biz balveren olarak, tüm dünyaya örnek olmak istiyoruz. 300 seneden önce dedelerimiz, babalarımız, tüm bölge halkları olarak burada toplanıyoruz. Hiçbir ayrım yapmadan kardeşlik içinde yaşıyoruz. Türk, Kürt, alevi suni ayrımı yapmadan ekim aynının ilk perşembesinde burda toplanıyoruz. Biz bu etkinliğin dünyaya örnek olmasını, barışa, kardeşliğe vesile olmasını istiyoruz. Biz burda kurban kesiyoruz. Kuran-ı Kerim, Yasini şerif okuyoruz. Herkes kendi evinden getirdiği yemeği burada vatandaşlara dağıtıyor” dedi.

sirnkta-3-asirlik-1.JPG

sirnkta-3-asirlik-6.JPG

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.