Şırnak’ta 300 Yıllık Gelenek Sürdürülüyor: Binlerce Kişi Balveren Mezarlığı’nda Buluştu

Şırnak’ta 300 Yıllık Gelenek Sürdürülüyor: Binlerce Kişi Balveren Mezarlığı’nda Buluştu
Türkiye’nin farklı şehirlerinde yaşayan Şırnaklılar, yaklaşık 300 yıldır sürdürülen geleneksel mezarlık ziyareti için bu yıl da Balveren beldesinde bir araya geldi. Binlerce kişi aynı sofrada buluştu.

Türkiye’nin farklı şehirlerinde yaşayan Şırnaklılar, yaklaşık 300 yıldır sürdürülen geleneksel mezarlık ziyareti için bu yıl da Balveren beldesinde bir araya geldi. Cudi Dağı eteklerindeki Balveren Mezarlığı’na ekim ayının ilk perşembe günü binlerce kişi akın etti.

Sabahın erken saatlerinde çadırların kurulduğu alanda dev kazanlarda yemekler pişirildi. Öğle ezanının ardından ise ailelerin hazırladığı yemekler, metrelerce uzunluğundaki yer sofralarında binlerce kişiye ikram edildi. Etkinlikte Kur’an-ı Kerim ve Yasin-i Şerif okunarak dualar edildi.

Türkiye’nin farklı illerinden ve yurt dışından da katılımın olduğu ziyarette, birlik ve beraberlik vurgusu yapıldı.

Katılımcılardan Aydın Artuç, geleneksel buluşmanın önemine dikkat çekerek, “Bu, dedelerimizden bizlere miras kalan 300 yıllık bir gelenek. Her yıl İstanbul’dan, İzmir’den, Türkiye’nin birçok yerinden akrabalarımız erkenden hazırlık yaparak buraya geliyor. Kur’an-ı Kerim ve Yasin tilavetlerinin ardından dualarımızı ediyor, sonra hep birlikte yemeklerimizi paylaşıyoruz. Bu günü dolu dolu, huzur ve neşe içerisinde ihya etmeye çalışıyoruz” dedi.

Mesut Bayram ise geleneğin tarihi geçmişine değinerek, “Balveren Mezarlığı ziyareti yaklaşık 300 yıldır devam eden bir gelenek. Osmanlı şeriye sicillerinde 1800’lü yıllarda buranın tahsisiyle ilgili kayıtlar mevcut. Bu ziyaret sadece dini bir etkinlik değil, aynı zamanda ortak tarih bilincini, aidiyet duygusunu ve birlik beraberliği güçlendiren bir buluşma. Balveren’in eğitimdeki başarısının da bu aidiyet duygusuyla bağlantılı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Her yıl ekim ayının ilk perşembe günü gerçekleştirilen Balveren Mezarlığı ziyareti, Şırnaklıların yüzyıllardır sürdürdüğü en önemli geleneklerden biri olma özelliğini taşıyor.

dji-0563.jpg

dji-0569.jpg

dji-0577.jpg

dji-0583.jpg

dsc00892.jpg

dsc00896.jpg

dsc00900.jpg

dsc00901.jpg

dsc00906.jpg

dsc00908.jpg

dsc00920.jpg

dsc00923.jpg

dsc00938.jpg

dsc00941.jpg

dsc00945.jpg

dsc00947.jpg

dsc00953.jpg

dsc00965.jpg

dsc00967.jpg

Kaynak:Mehmet DEMİRHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.